Ondřej Němec
29. října 2017 • 13:10

Vybučené K.O. Joshuův triumf zpackal sudí, nechápal soupeř ani fanoušci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brutální bitva s pokaženým koncem! Dvacátý souboj boxerského šampiona těžké váhy Anthonyho Joshuy byl úžasnou podívanou až do doby, kdy jej nečekaně ukončil ringový rozhodčí. Bylo sice znát, že právě osmadvacetiletý Brit je pánem situace, ale o osm let starší rodák z Kamerunu Carlos Takam mu rozhodně nedal nic zadarmo a předvedl mimořádnou tvrdost a odolnost. A ukončení souboje v průběhu desátého kola se zdálo opravdu předčasné. Joshuova jubilejní výhra tak ztratila na lesku.



Finis coronat opus, neboli konec korunuje dílo. Bohužel to platí i v negativním slova smyslu. Nepovedený konec dílo poškozuje. Souboj Anthony Joshua vs. Carlos Takam je toho důkazem.

Od začátku do konce se jednalo o velmi napínavé porovnání sil nového vládce nejtěžší divize se zkušenějším bojovníkem, od kterého se ale příliš nečekalo. Rodák z Kamerunu však překvapil.

I když Takam zpočátku působil nervózně, za nedlouho se do neporaženého Joshuy odvážně opřel a přichystal mu mnoho nepříjemných chvil. Důkazem jeho kvalit je i skutečnost, že s britským hrdinou vydržel v ringu deset kol. Déle s ním udržel krok jen Vladimir Kličko, který padl v kole jedenáctém. Takam ale neinkasoval tak fatální K.O., o jeho prohře rozhodl ringový rozhodčí a duel byl ukončen technickým knokautem.

Anthony Joshua ještě trefuje Carlose Takama, kterého se snaží zastavit rozhodčí
Anthony Joshua ještě trefuje Carlose Takama, kterého se snaží zastavit rozhodčí

„Nevím, proč byl souboj zastaven,“ podivoval se bojovník žijící ve Francii. „Mám hodně úcty k Anthonymu, je to skvělý šampion, ale nevím, proč rozhodčí takto rozhodl,“ dodal překvapeně poražený, který se proti ukončení duelu ohrazoval už v ringu.

Diváci byli naštvaní a nespokojenost s rozhodnutím Phila Edwardse dávali najevo hlasitým bučením. Stejně tak reagovali, když do ringu vstoupil boxerský promotér Eddie Hearn, do jehož stáje Joshua patří. Náhlý konec souboje jim zkrátka připadal podivný.

Na druhou stranu, vždy je lepší, když je zápas ukončen dříve, nežli pozdě. Příkladem může být loňský zápas Chris Eubank Jr. vs. Nick Blackwell. Jenž byl protahován příliš dlouho, ač byla Eubankova převaha evidentní. Tehdy selhal jak rozhodčí, tak Blacwellův tým a mladý Brit skončil na několik dní v kómatu a s následky souboje se vlastně potýká dodnes.

VIDEO: Podivejte se na nejlepší momenty duelu Joshua vs. Takam

Soupeři pro rok 2018: Wilder, Fury, Parker

„AJ chce všechny pásy, na souboj Deontay Wilder vs. Anthony Joshua tak musí dojít,“ slíbil Hearn duel britského hrdiny s americkým držitelem světového titulu WBC. „AJ vám dopřeje zápasy, které si přejete, slibuji vám to,“ prohlásil promotér největší hvězdy těžké váhy. „Wilder, Fury, Parker, to jsou duely pro rok 2018,“ dodal.

Joshua ve svém projevu nešetřil chválou soupeře. „Až do zastavení to byl skvělý souboj. Takam má mou největší úctu,“ pronesl vítěz.

Pro souboj s Joshuou byl Takam vybrán jako náhradník. Původně se měl britský obr utkat s Bulharem Kubratem Pulevem. Ten kvůli zranění nastoupit nemohl, a tak se Takam dozvěděl, že do souboje nastoupí necelé dva týdny předem. „Dvanáct dní je velmi krátký čas na to, aby se člověk připravil na takovou událost,“ přiznal francouzský bijec. 

„Ale já jsem připraven vlastně pořád a udělal jsem vše proto, abych britským fanouškům předvedl dobrý box,“ řekl před zápasem a z možnosti bojovat před téměř osmdesáti tisíci fanoušky v hlavním městě Wallesu byl nadšený. „Opravdu miluji britské fanoušky. Jsou to skuteční fanoušci! V každém sportu. Mám je rád a doufám, že jim předvedu skvělý boj,“ dodal. To se mu bezezbytku podařilo a u všech přítomných si vybojoval veliký respekt. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud