6. července 2015 • 18:25

Bárta si napravuje reputaci. Po dvou únicích je nejaktivnějším jezdcem

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zajímavý příběh českého cyklisty Jana Bárty na letošní Tour de France pokračuje. Jezdec týmu Bora-Argon 18 po pádu v úvodní časovce figuroval v únicích v obou následujících etapách a po té pondělní mu to zaslouženě vyneslo červené číslo pro nejaktivnějšího závodníka dne. Velký bojovník využívá volné ruky od týmu na maximum.



Byla to pro Jana Bártu obtížná zkouška. V časovce, v níž se od něho čekalo leccos, se místo boje o přední příčky musel po pádu spokojit se 148. místem. Možná i tahle nehoda ale dala základ k jeho dalším výrazným vystoupením na Tour de France.

Aby svého jezdce uklidnil, dal mu totiž sportovní ředitel Enrico Poitschke následně možnost ukázat se v etapách v únicích.

„Po té smůle (v časovce) jsme Janovi dali povolení útočit. Je hezké vidět, že to fungovalo. Povzbudí to taky jeho psychiku a věříme, že po zbytek Tour už bude v pohodě,“ podotkl Poitschke. Mimoděk tak potvrdil náznaky, vypuštěné hned po časovce, že Bárta měl na trati potíže s novým vybavením, které letos tým Bora-Argon 18 využívá. A že Bárta byl rozhněvaný oprávněně. Naplno to kyjovský cyklista sice neřekl, ale prohlásil, že výrobci děkuje za nádherný den.

Na následné poradě ho tým povzbudil. „Aby mohl vyjezdit z nohou svoji frustraci,“ řekl k další taktice sportovní ředitel.

Bárta vyrazil do úniku i v deštivé/větrné 2. etapě i v etapě číslo tři. Tam pomohl pro vedoucí skupinku vypracovat až čtyřminutový náskok.

„Bylo mi jasné, že kvůli profilu etapy (s prudkým stoupáním do cíle) bude velice obtížné dojet si pro etapové vítězství, ale chtěl jsem to aspoň zkusit, protože tyhle úniky mám rád. Zkusil jsem to jednou (ve 2. etapě) a chtěl jsem se o to pokusit znovu. Když už nic, povedlo se mi něco nastartovat, čili to beru jako úspěch,“ povídal Bárta v cíli.

Navazuje tak na loňský rok, kdy si červené číslo pro nejaktivnějšího muže vybojoval svým dlouhým únikem v etapě do Londýna. Tam ještě v londýnských ulicích mohl pomýšlet i na etapový titul, než ho peloton dostihl.

„Tam se to taky stalo ve třetí etapě, je to docela legrační. Nebyl to můj hlavní cíl, ale jsem samozřejmě za ocenění rád,“ podotkl.

Teď má červenou cedulku v rukou podruhé. Ale určitě mu pohled na ni nezevšedněl.

Třetí etapu Tour de France ovládl Rodriguez
Třetí etapu Tour de France ovládl Rodriguez

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud