6. července 2015 • 21:35

Lídr Tour skončil. Cancellara si při pádu ve 3. etapě zlomil dva obratle

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fabian Cancellara nebude pokračovat na Tour de France, která byla zřejmě jeho poslední v kariéře. Při hrůzném pádu zhruba 60 km před cílem si způsobil stejné zlomeniny obratlů ve spodní části páteře, které utrpěl už na jaře, a rentgenové snímky odhalily tvrdou pravdu: švýcarský veterán končí. S ním muselo po hromadném pádu vzdát dalších šest mužů.



Ráno před etapou na slavný vrchol Mur de Huy oznámil veterán Fabian Cancellara, že letošní Tour de France je jeho poslední. Těžko mohl tušit, že konec nastane za pár hodin, daleko dřív než za tři týdny v Paříži.

Držitel žlutého trikotu Cancellara byl největší figurou, smetenou mezi dalšími zhruba čtyřmi desítkami jezdců v děsivém pádu necelých 60 kilometrů před cílem, kde závodníci ve vysoké rychlosti padali jeden přes druhého a někteří dokonce narazili do sloupu s osvětlením.

„Právě jsem opustil nemocnici s velkým zklamáním, s TDF2015 je konec kvůli zlomeným žebrům na zádech, jako jsem měl na jaře,“ naťukal Cancellara do mobilu po 21. hodině a poslal na sociální sítě. „Samozřejmě jsem si představoval spíš obhajobu žlutého trikotu než pád v osmdesátikilometrové rychlosti,“ mračil se veterán. Obnovil si zranění zad, které poprvé utrpěl na klasice ES Harelbeke. „Dalo mi hodně zabrat, než jsem se pak vrátil do formy a získal sebevědomí. Žlutý trikot byl velkým povzbuzením pro mě i pro tým, těšil jsem se na etapu na kostkách v úterý. Teď nám nezbývá než zůstat pozitivní do zbytku sezony. Takový je sport. Někdy vyhrajete, někdy zase prohrajete,“ soukal ze sebe Cancellara později na tiskové konferenci.

Už podle prvních záběrů televizních kamer po pádu se zdálo být skoro vyloučené, aby se Cancellara vůbec dopravil na kole do cíle. S bolestivou grimasou si protahoval záda, pomalu se vlekl. Vepředu peloton nervózně čekal, ředitel závodu ho nechal zastavit. Atmosféra mezi předními jezdci tak při dlouhé prodlevě ještě zhoustla. Etapa byla na čtvrt hodiny zneutralizována.

„Nikdy jsem neviděl nic jako tohle. Spousta krve a bolesti. Špatná část našeho sportu,“ popsal místo havárie Oleg Tinkov, majitel týmu Tinkoff-Saxo.

V hromadné srážce upadl i Cancellara
V hromadné srážce upadl i Cancellara

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud