7. července 2015 • 04:40

Zlomené obratle, krev, odstoupení. Kdo na Tour odnesl drsný pád?

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Držitel žlutého trikotu Fabian Cancellara si zlomil dva obratle v bederní páteři, další z jezdců William Bonnet putoval s ochranným límcem na krku do nemocnice a ihned se začal chystat na operaci obratlů v krční páteři. Hodně nepříjemné jsou následky drsného pádu, do kterého se včera na Tour de France „zamotalo“ na čtyřicet mužů. Nejméně šest z nich odstoupilo, včetně Cancellary.



„Právě jsem opustil nemocnici s velkým zklamáním, s TDF2015 je konec kvůli zlomeným obratlům na zádech, jako jsem měl na jaře,“ tweetoval Fabian Cancellara. Čekalo se, jak se vyjádří, protože na kole po pádu vypadal hodně otřeseně a na jaře měl zlomené obratle po pádu v jedné z tradičních klasik.

Verdikt? Obratle jsou zlomené stejně, jen jsou to tentokrát jiné. Lékařská mluva je označuje jako L3 a L4.

„Dalo mi hodně zabrat, než jsem se po jarním zranění vrátil do formy a získal sebevědomí. Žlutý trikot byl velkým povzbuzením pro mě i pro tým, těšil jsem se na etapu na kostkách v úterý. Teď nám nezbývá než zůstat pozitivní do zbytku sezony. Takový je sport. Někdy vyhrajete, někdy zase prohrajete,“ soukal ze sebe Cancellara později na tiskové konferenci.

Dalších pět jezdců do té doby už oznámilo svoje ukončení snažení na Tour. William Bonnet putoval s tříštivou zlomeninou druhého krčního obratle do nemocnice na operaci páteře, aby se eliminovalo nebezpečí vážnějších následků.

Na zem se poroučel i v té době třetí muž průběžné klasifikace Tom Dumoulin. Podle některých zpráv závod vzdal i on, jiné zdroje signalizovaly jeho setrvání ve startovním poli.

Ze sportovního hlediska dopadl nejhůř Cancellara, z hlediska zdraví ale odnesl nejvážnější poranění Bonnet. Na rozdíl od prvních výsledků, které nesignalizovaly nic kritického, byl později večer převezen do nemocnice se zlomeninou druhého krčního obratle.

„Vyžaduje to rychlou operaci kvůli stabilizaci krku. Lékař nás ujistil, že zlomenina sama o sobě není životu nebezpečná, ale je potřeba předejít riziku,“ sdělil tým ve zprávě.

Byl to právě Bonnet, kdo havárii způsobil. Lehce škrtl o kolo před sebou a šel na asfalt. Cancellara, který se mu snažil vyhnout, přeletěl přes řídítka a skončil v příkopu. V etapě ztratil 11:43 minut.

Verdikt ředitele závodu etapu zastavit, protože všechny zdravotnické vozy byly na místě nehody a žádné další by nebyly k dispozici, pokud by se stalo ještě něco, vyvolalo kontroverzní reakce. Zaměstnány byly všechny čtyři sanitky a dva zdravotnické vozy.

Patrick Lefevre z týmu Etixx-Quick Step označil vedení Tour de France za „nebezpečné“ a ironicky se tázal, jestli se teď pokaždé bude zastavovat peloton, až někdo spadne.

„Já si naopak myslím, že udělal správnou věc,“ oponoval mu Dave Brailsford, principál týmu Sky, údajně bez ohledu na to, že jeho jezdec převzal žlutý trikot.

Čechům se sice vyhnul tento masívní pád, ne však menší nehody. Pár kilometrů před cílem vyjel ze silnice z pravotočivé zatáčky Roman Kreuziger a narazil si koleno. Je ale v pořádku.

Kdo musel odstoupit z Tour de France

Fabian Cancellara (Trek Factory Racing)
Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE)
William Bonnet (FDJ)
Dmitrij Kozončuk (Kaťuša)
Daryl Impey (Orica-GreenEDGE)
? Laurens ten Dam (LottoNL-Jumbo) (chce vyzkoušet zítřejší start)

Bonnet upadl a způsobil si krvavé zranění
Bonnet upadl a způsobil si krvavé zranění

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud