10. července 2015 • 19:09

Cavendish je zpátky, ovládl etapu. V historickém pořadí Tour je třetí

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva roky. Tak dlouho čekal britský cyklista Mark Cavendish na svou šestadvacátou výhru v etapě Tour de France. Dočkal se v osmé a stal se tak historicky třetím nejúspěšnějším cyklistou Tour v počtu vyhraných etap. "Už je to dlouho, co jsem vyhrál naposledy etapu, začínal jsem už být trochu netrpělivý," uvedl s úsměvem na rtech po úspěšném závodě.



Eddy Merckx 34 etap, Bernard Hinault 28, Mark Cavendish 26,... Britský cyklista se v historickém žebříčku posunul na třetí místo v počtu vyhraných etap v historii "Staré dámy". "Před závodem jsem ležel v posteli a cítil jsem, že by to dneska mohlo vyjít," přiznal Cavendish po trumfu.

Cavendish v závěru sedmé etapy, která končila ve Fougéres, využil souboje mezi Peterem Saganem a André Greipelem a pro oba nečekaně je předjel.

Stáj Etixx-Quick Step zažívá poslední dva dny rozporuplné pocity. V šesté etapě přišla o svého lídra a držitele žlutého trikotu Tonyho Martina, který upadl a se zlomenou klíční kostí musel na operaci. Stejný závod ovšem vyhrál jejich druhý jezdec Čech Zdeněk Štybar. A sedmou etapu vyhrál další cyklista z Etixxu Mark Cavendish.

Cavendish dostal na twitteru gratulaci také od Martina z nemocnice. "Jsem hrdý na svůj tým. Gratuluji! Udělalo mi to v nemocniční posteli radost," vzkázal svému kolegovi. Pogratulovat stihl už ve čtvrtek i Štybarovi, přestože bolestí málem nedojel ani do cíle.

"Co se stalo s Tony Martinem včera je velmi smutný způsob, jak přijít o žlutý trikot. Je to velká ztráta pro celý tým, je to skvělý chlap. Jsem rád, že jeho operace dopadla dobře a chci dnešní výhru věnovat jemu," vzpomněl si Cavendish na zraněného Martina.

A jak vidí svou budoucnost? "Rád bych zůstal v Etixx-Quick Stepu i v příštím roce. S tímhle týmem jsem vyrůstal, Belgičané jízdu na kole milují a já také. Je skvělé sdílet svou vášeň s lidmi, kteří to cítí stejně."

Cyklisty čeká v sobotu osmá etapa, dlouhá 181,5 kilometrů od Rennes až do Mur de Bretagne. Rovinatá etapa končí dvoukilometrovým stoupáním se sklonem 7%, a tak cyklisty pořádně prověří.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud