16. července 2015 • 04:00

Astana balí krám? Nibali už není lídrem, vyhořel i jeho náhradník

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pokud přistoupíme na tezi, že skutečná Tour de France začala až v horách, pak uběhly jen dva dny letošního ročníku a stáj Astana se otřásá v základech. Její hvězda a loňský vítěz, Itan Vincenzo Nibali, se z místa na výsluní propadl až na dno.



Sicilský žralok se v Pyrenejích trápí tak výrazně, že s ním Astana ztratila trpělivost a sesadila ho z místa lídra pro celkové pořadí. Je to reakce na Nibaliho propad mimo elitní desítku; v úterý obhájce titulu na vedoucího Chrise Frooma ztratil čtyři a půl minuty, včera další bezmála minutu.

„Nibali může zkusit vyhrát etapu, pokud na to bude mít nohy. Naším mužem na celkové pořadí je teď Jakob Fuglsang. S ním zaútočíme na top pět,“ nakázal generální manažer kazašské letky Alexander Vinokurov.

Pro Astanu je to další velký otřes během letošní Tour de France. Krátce před jejím začátkem visela hrozba distance nad jejím domestikem Larsem Boomem kvůli podezřelým výsledkům jeho testů – Astana ho sice v týmu nechala, čímž pobouřila Unii pro důvěryhodnost cyklistiky, ale nakonec Booma domů během druhého týdne závodu stejně poslala – zdůvodněno jezdcovou chřipkou. A teď musí měnit lídra.

Majka ovládl 11. etapu Tour de France
Majka ovládl 11. etapu Tour de France

„Fyzicky se cítím dobře. Bohužel nemůžu zabrat. Nevím proč, ale nejsem ani stín loňského Nibaliho,“ postěžoval si jezdec. V první horské etapě nestačil nejen nejlepším, ale ani vlastním domestikům. Z brady mu pot tekl proudem, dojížděl vyčerpaný.

„Vypadá to, že někdo Vincenzovi nastavil omezovač rychlosti,“ dohaduje se týmový manažer Giuseppe Martinelli.

Co však čert nechtěl, hned v první etapě, před kterou dostal zelenou k jízdě na pořadí, vyhořel i Fuglsang. Včera nabral skoro šestnáct minut ztráty na vítěze, skončil za daleko Nibalim.

Pravda, konkurovat suverénnímu Froomovi nezvládl zatím nikdo, ale Nibaliho problémy jsou nejzjevnější. Čas ztrácí prakticky ode dne, kdy se Tour de France odlepila od startu v nizozemském Utrechtu.

Někteří mluví o zárodku Nibaliho problémů už v loňské vítězné Tour de France. V zimě prý nezvládl aktivity kolem sponzorů, nepřipravil se. Na klidu mu nepřidalo ani pět dopingových nálezů u jezdců Astany v posledním období.

„Vincenzo potřebuje dobrého mechanika,“ nabízí řešení Vinokurov. „Něco je hodně porouchaného v jeho hlavě.“

Před začátkem včerejší etapy byl dánský borec Fuglsang celkově třináctý, tři příčky za Nibalim, na kterého ztrácel necelé dvě minuty. Večer po etapě už byl osmnáctý (Nibali jedenáctý) s mankem 11:27 minut na sicilského kápa.

Patálie Astany zřejmě jen tak neskončí.

Astana v průběžném pořadí
11. Vincenzo Nibali + 07:47
18. Jakob Fuglsang + 19:14
33. Tanel Kangert + 32:46
50. Andrej Grivko + 48:03
110. Lieuwe Westra + 1:12:19
121. Michele Scarponi +1:16:02
156. Dmitrij Gruzdev + 1:31:41

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud