Jiří Punčochář
17. července 2015 • 04:30

Hříšník Armstrong je zpět na Tour a čelí averzi: Nejsi tady vítaný!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lance Armstrong, nejslavnější dopingový hříšník všech dob, je zpět na Tour de France, místě zrodu i pohřbu své velkolepé kariéry. Američan s charitativním projektem boje proti leukémii absolvuje dvě etapy z trasy slavného závodu, jede je vždy o den před pelotonem. Za svůj návrat čelí velké averzi od týmů, vedení cyklistiky i předních jezdců. Ti po padlém hrdinovi křičí: „Nejsi mezi námi vítaný!“



Armstrong nastoupil na start první ze dvou etap, které jede společně se skupinou dobrovolníků ve prospěch charitativního projektu One Day Ahead, jehož zakladatelem je bývalý fotbalista a sám pacient s rakovinou Geoff Thomas.

Armstrong doufá, že jeho aktivita vynese až 37,5 milionů korun (1 milion liber) pro fond s názvem Cure Leukaemia. Přes zjevný dobročinný účel jeho návštěvy však není na Tour de France kvůli své špinavé minulosti vítaný.

Geraint Thomas z týmu Sky to řekl jasně: „Nezajímá mě, co (Armstrong) dělá. Denně musíme platit vysokou cenu za škody, které v cyklistice napáchal. Ať si dělá, co chce,“ podotkl otevřeně Welšan.

Nejen on je přesvědčený, že usvědčený dopingový hříšník nemá v blízkosti závodu co dělat. „Jezdi si na kole kde chceš, ale proč bys měl krást pozornost médií těm, kteří nikdy nepodváděli?“ ptá se na Twitteru i stáj Bretagne-Séché.

Jízdu, která obvykle probíhá mimo pozornosti veřejnosti, totiž včera sledovalo několik desítek zástupců médií. Armstronga s chutí „grilovali“ a dávali mu najevo, že není očekávaným hostem.

„Jaké je to být zase ve Francii, Lance?“ zněla hned první jízlivá otázka.

„Ale ano, hezké, po letech,“ usmíval se rozpačitě přes sluneční brýle bývalý sedminásobný šampion Tour de France, jemuž byly všechny tituly kvůli dopingu odebrány. „Je to blázinec. No, snad lidé tuhle dobrou věc pochopí,“ zadoufal.

„Proč bych tady neměl být?“ vyjel Armstrong ostřeji. „Proč bych právě já neměl být vítaný? Protože jsem dopoval? Kdyby se to bralo takhle, bude tady prázdno. Ne v pelotonu, ale v tiskovém oddělení, mezi komentátory, v týmových autech. Laurent Jalabert pracuje přímo na Tour, ne? Jezdili jsme v nešťastné době, tak to je,“ povzdechl si.

DALŠÍ INFORMACE O NÁVRATU LANCE ARMSTRONGA NA TOUR DE FRANCE SI PŘEČTĚTE V PÁTEČNÍM DENÍKU SPORT

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud