17. července 2015 • 16:15

Čistá stáj Sky? Sama zaměstnává bývalého Armstrongova pomocníka

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čím usilovnější je snaha cyklistické stáje Sky přesvědčit veřejnost, že nejen její lídr Chris Froome, ale kompletně celý její program je čistý, tím většímu tlaku na to „prokázat to“ čelí. Poslední šlamastyka, s níž se musí na Tour de France vyrovnávat, je zaměstnávání někdejšího pomocníka Lance Armstronga, proti kterému přitom právě Sky tak tvrdě vystupuje.



V zaměstnaneckém poměru má totiž britský tým už třetím rokem belgického pomocníka Petera Verbekena, který ve Sky dřív působil jako technická podpora a v současnosti pracuje v belgické pobočce jako servisní manažer.

Podobnou práci vykonával pro Armstronga během šesti měsíců v roce 1999, kdy poprvé vyhrál Tour de France, a lidé z cyklistického prostředí se domnívají, že jako externista spolupracoval s Armstrongovým týmem US Postal další dvě sezony.

S dopingem nebylo jeho jméno nikdy přímo spojováno. Byl ovšem spolupracovníkem nechvalně známého Johana Bruyneela, jemuž právě běží desetiletý distanc za jeho roli v dopingovém skandálu US Postal.

„Máme mechanismy, jimiž musí každý zaměstnanec před svým přijetím projít. Musí zároveň podepsat, že nikdy nebyli ve spojení s dopingem,“ řekl ale k politice své organizace Sir David Brailsford, šéf týmu Sky.

Například v roce 2012, poté, co Armstrong přišel o všechny svoje tituly z Tour de France, několik členů týmu propustil. Byli mezi nimi bývalí jezdci Bobby Julich a Steven De Jongh, v jejichž minulosti se doping vyskytoval, a Sean Yates, někdejší Armstrongův týmový kolega a později sportovní ředitel.

Výjimku naopak Sky dělá v případě Servaise Knavena, sportovního ředitele na současné Tour de France, který byl spolu s De Jonghem na soupisce stáje Dutch TVM, vyloučené z Tour v roce 1998 po nálezu dopingu v jejím hotelu.

„Ukážeme vám, že lze vítězit a být čistý,“ zní motto týmu Sky, jehož vyhlášená nulová tolerance proti dopingu je známá. Podporuje ji i český jezdec Leopold König, jezdící letos v barvách Sky prvním rokem.

Jan Bárta během královské etapy Tour de France v Pyrenejích
Jan Bárta během královské etapy Tour de France v Pyrenejích

Kdo je tady klaun?

Byla to k dovršení všeho kontextu právě britská cyklistická velmoc, kdo se ostře vymezil proti návratu Lance Armstronga na Tour de France. Bývalý sedminásobný vítěz je právě nyní ve Francii a absolvuje dvě etapy z letošního itineráře ve prospěch charitativní organizace pro boj proti leukémii.

„Není zpátky na Tour. Není na startovní čáře ani nic podobného. Neberu to jako událost. Nic se neděje,“ tvrdí Froome. Jeho kolega z týmu Geraint Thomas jde ještě dál. „Nezajímá mě, co (Armstrong) dělá. Vždyť musíme denně platit vysokou cenu za škody, které v cyklistice napáchal. Může si dělat, co chce,“ vyřkl otevřeně Welšan.

Právě proto tlak na prokázání čistoty Sky ještě zesílil, když se ukázalo, že si platí jednoho z bývalých Armstrongových mužů. Navíc na internet unikla další Froomova citlivá data týkající se jeho výkonnosti, tentokrát z loňské Vuelty. Opět cílí na to, že Froomův tep je nejnižší, když podává nejtěžší výkony. To podle některých expertů napovídá dopingu.

Francouzský list Liberation na své titulní straně v hlavním titulku uvedl, že Froome „možná dopoval“. Jezdec už dřív označil ty, kteří jeho data spojují s dopingem, za klauny.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud