18. července 2015 • 19:35

Vítěz na Tour zaskočil i vlastní stáj. Na helmě oslavil africkou ikonu

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

První start na Staré dámě a hned výhra etapy. Cyklistická stáj MTN-Qhubeka přepisuje dějiny. Stala se historicky první africkou stájí, která kdy startovala na Tour de France, ve 14. etapě navíc její jezdec Steve Cummings všechny překvapil, když dojel do cíle první. Byla to navíc výhra v pravou chvíli. 18. července by totiž slavil narozeniny Nelson Mandela.



To bylo překvapení na závěr! Před cílem si to ve spurtu rozdávali o výhru Thibaut Pinot s Romainem Bardetem, jenže nevyhrál ani jeden z nich. Při souboji se totiž zapomněli starat o ostatní jezdce, a tak je překvapivě předjel Steve Cummings.

"S Thibautem jsme udělali taktickou chybu. Dvíali jsme se jeden na druhého a zapomněli jsme dávat pozor na Cummingse. Byl mazaný a obelstil nás," smutnil po prohře Romain Bardet. "Je to pravda, dívali jsme se jeden po druhém. Cummings byl prostě rychlejší, než my. S Romainem jsme oba bojovníci, chtěli jsme vyhrát. A nakonec jsme druhý a třetí...," přisadil Pinot.

Čtyřiatřicetiletý Cummings, který dříve jezdil i za stáj Sky, či BMC zaskočil i vlastního zaměstnavatele. "Tohle nemůže být skutečné...", "Není nic lepšího, než je tohle... Steve milujeme tě!". Takto oslavovala MTN-Qhubeka triumf v etapě během první půl hodiny na twitteru.

Pro MTN znamená vítězství právě v tento den mnohem víc, než by se na první pohled zdálo. 18. července se slaví v Jihoafrické republice, kde má Cummingsova stáj své zázemí, Mandelův den připomínající narozeniny již zesnulého bývalého jihoafrického prezidenta a bojovníka proti rasové segregaci. Sám Cummings jel 14. etapu v oranžové helmě právě na jeho počest.

"Dneska jsem nebyl zrovna nejsilnější, ve vedoucí skupině byli mnohem lepší výškaři, než jsem já. Musel jsem čekat na správnou chvíli a jet své vlastní tempo," popisoval po výhře šťastný Cummings.

"Pinot s Bardetem byli těsně přede mnou a bral jsem je jako motivaci k tempu. Klíčem bylo zůstat v klidu a využít vhodné příležitosti. Vyplatilo se to a vyhrál jsem etapu," usmíval se jezdec. "Dnešek je pro mě a můj tým neuvěřitelným dnem. Je navíc Mandelův den, tak jsem byl motivován víc, než obvykle. Pořád nemůžu uvěřit, že se to povedlo," dodal závěrem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud