22. července 2015 • 21:05

Contador upadl, Sagan mu nabízel kolo. Na Tour nabral další ztrátu

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to skoro na den přesně čtyřicet let, kdy na Pra Loup ztratil naději na šestý titul (a jak se později ukázalo poslední celkově) z Tour de France proslulý „kanibal“ Eddy Merckx. Po včerejšku nebude na proslulý kopec vzpomínat v dobrém ani jiný z velikánů slavného závodu Alberto Contador.



Jen dva rozdíly má jeho příběh oproti tomu z roku 1975. Contador neztratil ve stoupání, ale ve sjezdu z Col d'Allos, a nepropadl se z prvního místa průběžného pořadí jako tehdy Belgičan. Jinak jeho vyhlídky na titul vyhlížejí podobně jako ty Merckxovy před čtyřiceti roky. Taky se zdá, že Tour de France nevyhraje.

Dobitý a s další ztrátou dojel Contador do cíle etapy. „Teď potřebuji co nejdřív do kádě s ledem,“ hlásil unaveně. „Podklouzlo mi kolo a upadl jsem. Snažil jsem se s kolem něco ještě udělat, ale vypadalo špatně,“ popisoval Contador, který v rozhovorech tvrdil, že po pádu nasedl na kolo Petera Sagana a sjel s ním část kopce, než si vzal z vozu od mechaniků vlastní náhradu. Na videu z místa pádu to ale spíš vypadá, že mu Sagan kolo nabízí marně, zatímco Michael Rogers, další z domestiků, nahazuje Contadorovi na jeho bicyklu řetěz.

Jen tak tak do nich zezadu nenarazil ještě Richie Porte z týmu Sky, který jel těsně za nimi. Ten ale stačil zabrzdit a hloučkem projel.

Na VIDEO Contadorovy kolize se podívejte ZDE »

„Asi najel na nějaký kámen, nevím, neviděl jsem to pořádně. Každopádně to nebylo příjemné místo a doufám, že bude Alberto zdravotně v pořádku,“ podotkl Porte sportovně. Lídr jeho týmu Chris Froome by přitom mohl být rád, že mu pomalu odpadá jeden z hlavních konkurentů v boji o udržení žlutého trikotu.

Pár desítek vteřin Contadorovi zabralo, než se vydal zpátky na trať. Nechal se roztlačit od Rogerse a společně se Saganem zkusil ještě stáhnout manko skupiny největších favoritů, což se mu nepovedlo. Rogers se vrátil ke svému kolu, nadechl se a spustil se z kopce taky.

„Dole pod sjezdem jsem si vzal svoje vlastní náhradní kolo. Snažil jsem se minimalizovat ztrátu, jak jen to šlo. Cyklistika je taková, že jednou je k vám štěstí čelem, jindy zády,“ lamentoval Španěl, jemuž nyní na suverénně vedoucího Frooma chybí 6:40 minut.

Alberto Contador v 17, etapě Tour, kde na lídra Chrise Frooma nabral další ztrátu
Alberto Contador v 17, etapě Tour, kde na lídra Chrise Frooma nabral další ztrátu

Lídr Froom je dál neprůstřelný

Lídr závodu si může spokojeně notovat. Nejenže je ve skvělé formě, ale neméně dobře je na tom i jeho tým v řadách s Leopoldem Königem, který v první kompletní alpské etapě odvedl skutečně titánskou práci při likvidování útoků Quintany, Valverdeho, Nibaliho a spol.

„Nemohli jsme toho udělat víc. Chris (Froome) byl fakt dobrý, vždycky si poradil sám nebo s pomocí svého týmu a odrazil naše útoky. Vážně je těžké ho porazit, i když třeba já se cítím výborně,“ stýskal si Vincenzo Nibali.

Jeho pocity snad nesdílí už jen Nairo Quintana, jehož hrozba, že následující tři alpské etapy mu budou sedět ještě víc než ta dnešní, jsou však možná plané. I když se Quintana snažil sebevíc, Brit si ho pohlídal, zachytil i jeho závěrečný pokus nabrat aspoň pár vteřinek těsně před cílem.

„Neřekl bych, že moji soupeři jsou už zoufalí, ale vidím, že čím dál víc riskují. Hrají to na všechno nebo nic. A čas jim utíká. Pokusů už moc nebude a já se cítím velmi dobře,“ řekl Froome. Po odstoupení Tejaye van Garderena a Contadorových problémech se dokonce do elitní pětice průběžného pořadí dostal i jeho dvorní domestik Geraint Thomas. „Zní to jako sen mít ho vedle sebe na pódiu v Paříži. Ale tak daleko myslet nebudu. Prioritou je udržení žlutého trikotu,“ dodal Froome.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud