23. července 2015 • 10:10

Noční kontroly na Tour nebudou. Francouzský zákon je neumožňuje

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nočních kontrol, které ve snaze odhalit víc dopingových prohřešků než dosud začínají být obvyklé, se cyklisté na Tour de France bát nemusí. Žádné dosud neproběhly a už se s nimi ani nepočítá. Nepovoluje je francouzská legislativa. Dosud je „okno“ pro kontroly mezi šestou hodinou ráno a jedenáctou večer. V noci mají sportovci klid.



Například tým Sky je zastáncem nočních kontrol, které se v cyklistice pomalu rozbíhají. „I když jsme možná i sami proti sobě. Několikrát po sobě vás v noci komisaři vzbudí, nevyspíte se, nezregenerujete jak je potřeba a můžete mít po Tour,“ přemítal český cyklista v barvách britské stáje Leopold König.

Až do konce letošního závodu už může být klidný. Cyklisté se budou budit maximálně horkem, které je sužuje v hotelích. Některé z nich nemají klimatizaci.

„Víme, že některé noční kontroly někde (v cyklistice) proběhly. Nemůžu říct kde ani kdo, nemůžu komentovat nic z toho. Ale stalo se tak během posledních měsíců,“ řekl Brian Cookson, prezident Mezinárodní cyklistické unie.

Na Tour de France to ale kvůli zákonům možné není. Server cyclingnews.com přišel s upřesněním, že noční kontroly jsou možné v Belgii, Španělsku, Srbsku nebo v Austrálii. Mluví se o tom, že noční budíček měli cyklisté ve Španělsku.

Nová praxe má odhalit podávání dopingu v mikrodávkách, což je praxe, kterou není schopen odhalit ani biologický pas. Shodou okolností tuto možnost podvádět a nebýt přistižen odhalili francouzští novináři, kteří jsou nyní peskováni napříč pelotonem za vytváření nenávistné atmosféry proti Chrisi Froomovi. Toho taky viní z nečistých praktik.

Experti upozorňují na to, že noční kontroly se mohou stát velmi ožehavým nástrojem v jejich rukou. Vyzývají k jejich rozumnému aplikování. Pokud jeden jezdec bude buzen více a druhý vůbec, může to fatálně ovlivnit třeba i celkové pořadí.

„Věc má dvě strany. Jedna je, že máme další dobrou zbraň proti dopingu. V tomto případě je odpověď ano. Máme hodně informací a ještě víc spekulací o tom, že mikrodávky EPO jsou užívány v noci. Běžný test na EPO to odhalit nemůže, ale noční test ano,“ souhlasí Anko Boelens, týmový lékař týmu Giant-Alpecin. Druhou stranu mince ale podle jeho mínění tvoří právě doba, kdy mají testy probíhat. „To je velmi důležité téma. Jde už pak o sportovní výkon a ztrátu nebo zachování soukromí každého z jezdců,“ připomíná lékař.

V jednom se ale snad všichni shodnout. V nějaké podobě, ať už bude jakákoliv, budou noční testy skutečně potřeba.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud