25. července 2015 • 19:30

Jako bych jel 300 km, hlesl zničený Froome. S Quintanou tuší odvetu

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podařilo se mu to. Po loňském nešťastném pádu a odstoupení dokázal britský jezdec stáje Sky podruhé v kariéře ovládnout Tour de France. Chris Froome udržel žlutý trikot až do cíle 20. etapy a ještě ho sice čeká nedělní dojezd do Paříže, tam už se ale zpravidla o trikot nezávodí. "Skrze mě proudilo strašně moc emocí až do posledního stoupání na Tour de France. Vždycky jsem měl s sebou své spolujezdce. Jejich práce mi zachránila žlutý trikot," pochválil Froome své kolegy.



Nebylo to nic jednoduchého, zvláště ve 20. etapě ne. Stačila pouhá minuta a 12 vteřin a mohl o žlutý trikot přijít. "Dnešní etapa byla jen 110 kilometrů dlouhá, ale měl jsem pocit, že se jelo naplno 300 kilometrů. Byla to neuvěřitelně těžká etapa," potvrdil Chris Froome svou nepohodu hlavně v závěrečném stoupání na legendární Alpe d'Huez.

Náskok, který mu prakticky před očima ukrajoval Kolumbijec Nairo Quintana až na oněch 72 sekund, však dokázal udržet. "Je ještě mladý a hodně dobrý. Má dobré závodnické myšlení. Ještě si dáme odvetu," tuší o pět let starší Froome.

Chris Froome utírá slzy na pódiu poté, co udržel žlutý trikot a zajistil si tak triumf v Tour de France
Chris Froome utírá slzy na pódiu poté, co udržel žlutý trikot a zajistil si tak triumf v Tour de France

Nyní se už však může radovat. Dokázal nejenže uhájit žlutý trikot pro celkového lídra, ale také ten puntíkovaný pro nejlepšího vrchaře Tour. "Je to neskutečné. Znovu zvítězit na Tour je neuvěřitelný pocit. Každá Tour je jiná svým vlastním způsobem," zasnil se vítěz z roku 2013.

Zaslouží si víc respektu, říká šéf

Ze svého svěřence byl nadšený i šéf týmu Sky Sir Dave Brailsford: "Bylo to těsné až do konce. Podle mě moc lidí nevidí to, co my vidíme každý den. Chris to ukázal v tomhle závodě. Zasloužil si vyhrát a zvýšit pověst Velké Británii."

Třicetiletý jezdec musel letos čelit spoustě kritiky a obvinění z dopingu. "Chris je ten nejmilejší a neslušnější kluk v cyklistice, jakého jsem kdy viděl. Podle mě jsem nikdy nepotkal nikoho, jako je on. Je ideální pro práci, zaslouží si mnohem víc respektu, než se mu dostává. Je to opravdový šampion," zastal se ho Brailsford.

Radost z výhry měl i Froomův domestik a český jezdec Leopold König: "Je to doma! A upřímně jsem naměkko... Bitva až do konce, chapeau Quintanovi," radoval se na facebooku.

Je to doma! A upřímně jsem naměkko... Bitva až do konce, chapeau Quintanovi! Děkuju Vám co jste fandili, děkuju tý...

Posted by Leopold König on 25. červenec 2015

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud