Jiří Punčochář
8. července 2016 • 19:23

Kolize na Tour! Na cyklisty spadla nafukovací brána, jeden musel na šití

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

S nečekanou překážkou se museli v závěru těžké pyrenejské etapy vyrovnat cyklisté na Tour de France. Skupinu hlavních favoritů zastavila kilometr před cílem nafukovací brána, která ztratila vzduch a skácela se k zemi. Někteří ji podjeli bez potíží, jiní narazili. Adam Yates (tým Orica-BikeExchange) si z kolize odnesl hlubokou tržnou ránu a několik stehů na bradě.



Až do dneška byla letošní Tour de France považována za jednu z nejbezpečnějších v historii, když ještě do sedmé etapy nastoupilo všech 198 závodníků, který minulou sobotu startovali v Normandii. Jak je ale známo, slavný závod přináší řadu nečekaných okamžiků.

Ten nejnovější se odehrál za náročným stoupáním první kategorie na Col d'Aspin, když se už skupina nejlepších blížila v cíli. V něm se již radoval vítězný Stephen Cummings, oddechovali i další borci v pořadí těsně za ním. Skupina měla zájem jet rychle, aby nerostla její ztráta v celkovém pořadí na vedoucího jezdce Grega Van Avermaeta. Nebylo jí však přáno. Vyfouknutá brána, značící metu jednoho kilometru do cíle, padla k zemi.

VIDEO | Na cyklisty se zřítila nafukovací brána

„Jsem hodně zklamaný. S tím nešlo nic dělat, neměl jsem čas reagovat. Dopadlo to ještě dobře, že jsem byl zasažen jen já. Peloton jel sedmdesátkou, mohlo to být mnohem horší,“ řekl Adam Yates už po ošetření na bradě. „S tímhle se nedalo nic dělat. Nemůžu říct, co se stalo. Zkoušel jsem útočit na vrcholu kopce, snažil jsem se vytvořit si náskok a převzít bílý dres pro nejlepšího mladého závodníka. Bariéra najednou spadla,“ povzdechl si britský jezdec.

Cestu se snažili společně s organizátory uvolnit i diváci. Společným úsilím se jim to podařilo.

Tým Orica-BikeExchange později vydal zprávu, že Yates je „odřený, zklamaný, ale celkově OK po tomto zážitku“ a že bude v Tour pokračovat.

První zpráva o řešení události mluvila o tom, že poslední kilometr závodu bude jeho organizátor neutralizovat a že pro časy v cíli budou určující časy z mety tří kilometrů před cílem, kde jsou umístěny senzory. Yates by tak pádem a zraněním neměl žádnou časovou ztrátu nabrat.

„Rozestupy budou i v cíli takové, jaké byly tři kilometry před cílem, kde jsou rozmístěny senzory. Poslední kilometr byl neutralizován. Nás to (spadlá brána) samozřejmě omezilo, museli jsme zastavit a čekat. Nebylo by to objektivní,“ řekl k úpravám ve výsledcích český jezdec Roman Kreuziger, který ve skupině jel.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud