14. července 2016 • 19:30

Diváci na Tour způsobili kolizi. Tohle je nepřijatelné, zuří jezdci

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obdivuhodné vítězství ve 12. etapě Tour de France, které si připsal Thomas De Gendt, zastínila nepříjemná nehoda. Na vrcholku už tak náročného stoupání se tísnili diváci příliš blízko k jezdcům, jedna z motorek kvůli nim musela nečekaně zastavit. Dobrzdit však nestihli Richie Porte, Bauke Mollema a lídr Christopher Froome. Držitel žlutého trikotu dokonce kus cesty běžel bez kola, komisaři Tour mu však ztrátu odečetli. "To je konečná," posteskl si přesto Froome.



Kvůli silným poryvům větru musela být 12. etapa zkrácena. Přesto cyklisté o náročný výšlap na Mont Ventoux nepřišli. Už tak těžký dojezd ovšem navíc znepříjemnili diváci, kteří se na cyklisty natlačili a svým dílem tak přispěli k velkému zdržení jezdců.

"V závěrečném kilometru zabrzdila těsně před námi motorka a Richie, Bauke a já jsem do ní narazili. Přes mé kolo pak přejela druhá motorka, která ho zlomila," popsal Froome kolizi ze svého pohledu.

Lídr průběžného hodnocení se dostal pod obrovský tlak. Věděl totiž, že pokud nabere zpoždění, o žlutý trikot přijde. Rozhodl se, že kus etapy poběží a pokusí se tak ztrátu aspoň trochu dohnat. "Řekl jsem si, že nemám kolo a naše auto bylo ode mě vzdálené asi pět minut, tak jsem běžel," uvedl k na první pohled komické situaci.

VIDEO: Podívejte se na kolizi:

Do cíle doběhnout stejně nemohl, proto si vypůjčil kolo z neutrálního servisního vozu. To mu nevyhovovalo, a tak přeci jen musel počkat na vůz svého týmu. O žlutý trikot v předběžných výsledcích sice přišel, Jury mu však ztrátu způsobenou kolizí smazala. "Jsem s rozhodnutím komisařů velmi spokojený. Myslím, že to bylo správné, takže jim děkuji," hlásil spokojeně lídr závodu.

Celá situace pořádně vytočila ředitele stáje Sky Nicolase Portala. "Mezi davem diváků nebyl žádný prostor pro motorky nebo cyklisty. Chrisovo kolo bylo při havárii zničeno a my jsme byli příliš vzadu. Všichni jsme tam byli zablokováni, včetně neutrálního servisního vozu Mavic. Byla to noční můra," kroutil hlavou Froomův šéf.

VIDEO: Podívejte se, jak Froome kus cesty běžel

"Froome je právoplatným majitelem žlutého trikotu. S rozhodnutím jury jsem spokojený, za takovou cenu bych ho ani nechtěl," bral sportovně zpětnou úpravu pořadí Adam Yates, který byl v předběžných výsledcích na prvním místě v bodování.

Z mačkanice před cílem etapy byli nešťastní i ostatní cyklisté. "Vítr v posledním stoupání byl náročný, ale venku bylo hodně lidí a zadělali na opravdu velký problém. Já vážně nevím, co se s touhle Tour děje. Osobně si myslím, že to není vůbec pod kontrolou. V posledních několika kilometrech byla s diváky spousta potíží. Cítil jsem se dobře, ale teď jsem zklamaný," povzdechl si Joaquim Rodriguez ze stáje Katusha.

"V cestě bylo plno motorek, to nebylo bezpečné. Museli jste brzdit v době, kdy byste měli útočit. Ohledně zabezpečení musíme mít dlouhý rozhovor. Bylo to nepřijatelné, co se dnes stalo. Nikdy jsem nic takového na cyklistickém závodě neviděl," souhlasil s ostatními i Romain Bardet.

Vše o Tour de France čtěte ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud