Jiří Punčochář
16. července 2016 • 08:52

Vichr poslal cyklistu do skály, letěl jako kus papíru. Přesto časovku dojel

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | O bizarní situace na Tour de France nepřestává být nouze. V pátek se o jednu z nich nechtěně postaral francouzský cyklista Julian Alaphilippe, jehož kolo nabral boční vítr tak silně, že jezdce i s jeho bicyklem poslal vzduchem do skály. Náraz se obešel v pohodě, 24letý závodník dokázal po „horolezecké vložce“ etapu ještě dokončit a až pak vyhledal ošetření.



Kdyby to nemohlo skončit daleko hůř, byl by to vlastně vtipný pohled. Cyklista během časovky na Tour de France leze po skále, ke které letí vzduchem. Tady ale šlo o zdraví.

Alaphilippe (na Tour parťák Petra Vakoče v týmu Etixx-Quick Step) narazil do skály zhruba 15 kilometrů před koncem časovky, kterou, jako zatím všechny etapy tento týden na jihu Francie, silně poznamenal vítr. Do Alaphilippova kola, vybaveného zadním diskovým kolem, se s chutzí zakousnul.

Měření ukázalo, že Alaphilippe se po silnici řítil rychlostí 51 kilometrů v hodině. Jen o devět kilometrů za hodinu byl slabší vítr, s nímž se potkal. Následoval led a náraz na skálu.

Co se stalo pak? Otřesený jezdec se rychle oklepal, nasedl na kolo a dojel ještě do cíle, kde zaznamenal jen o něco málo přes sedm minut horší čas než vítězný Tom Dumoulin!

Prostřednictvím internetu se jeho kousek dostal do světa. „Cyklistický bouldering. Sponzorují místní nemocnice,“ zněl jeden z vtípků. Mluvilo se taky o tom, že účastníci letošní Tour de France rádi kombinují disciplíny. Ve čtvrtek na Mont Ventoux si Chris Froome jízdu do kopce proložil během, o den později si Alaphilippe přidal k jízdě na kole horolezectví…

O síle větru se v cíli přesvědčil i Roman Kreuziger , jemuž diskové kolo náraz větru vyrazil z ruky, když se chtěl vyšlapat vedle týmového autobusu. Kolo plesklo do zhruba dva metry vzdálené motorky a až pak se zastavilo.

Nejdůležitější bylo, že Francouz náraz přežil relativně ve zdraví. Už večer poslal do oběhu svoji fotku z nemocnice, kde má jenom náplast na palci na ruce. „Jsem OK,“ vzkázal fanouškům.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud