19. července 2017 • 04:40

Armstrong mluví o Tour. Nebojí se vtipů o obřím odškodném a pohárech

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má na sobě nálepku největšího škůdce v historii cyklistiky. Už je to pět let, co Lance Armstrong přišel o sedm vítězství v Tour de France, k systematickému užívání dopingu se sám přiznal. Nyní se hříšník vrací zpátky na veřejnost a snaží se vylepšit zdánlivě nenapravitelně poškozenou image. Jeho internetový pořad pojmenovaný Stages, v němž komentuje průběh jednotlivých etap letošní Tour, vzbuzuje u americké veřejnosti velkou pozornost.



Na světě asi nenajdete zasvěcenějšího komentátora pro nejprestižnější cyklistický závod. „Jeho analýzy jsou založené na tom, že zná dobře prostředí. Je upřímný, občas vtipný i sebekritický, což může být pro mnohé překvapení,“ popisují jeho současnou „formu“ v New York Times. Kromě pořadu Stages má Armstrong také vlastní blog v magazínu Outside.

Skutečná renesance, Armstrong se mění před očima. Vypadá to, že se před listopadovým začátkem procesu, ve kterém může přijít o 100 milionů dolarů, snaží vystoupit z ulity, v níž se po pádu z cyklistického Olympu nacházel, chce vypadat víc jako lidská bytost a nezůstat ve škatulce dopingového monstra.

Být vidět s Armstrongem není zdaleka tabu. Na svém instagramu se pětačtyřicetiletý cyklista chlubí fotografií se zpěvákem skupiny U2 Bonem, členy v zámoří populární kapely Avett Brothers, informuje svět o tom, že jeho partnerka a matka dvou z jeho pěti dětí odpověděla kladně na jeho žádost o ruku a fanouškům, kteří mu zbyli, nabízí trička s logem jeho pořadu.

„Neprosí za odpuštění od sportu, který dostal v USA do povědomí většinové společnosti, není na kolenou,“ charakterizují ho v NY Times.

Je to jako s Nixonem, hájí ho editor

Reakce na sociálních sítích jsou smíšené, řada lidí ho odmítat sledovat, další naopak Armstrong přitáhl. Stages jsou v desítce nejposlouchanějších podcastů ve Spojených státech. „Věděli jsme, že bude mít postřehy skutečného insidera z Tour. Vždyť i Nixon hovořil v televizi o zahraniční politice,“ říká Christopher Keyes, viceprezident a editor magazínu Outside v narážce na bývalého prezidenta USA, který musel kvůli skandálu Watergate odstoupit z úřadu.

Brzy se Armstrong opět ocitne v centru pozornosti. 6. listopadu by mělo začít projednávání soudního spolu o 100 milionů dolarů. Náhradu škody ve výši dvou a půl miliard korun požaduje federální vláda.

Armstrong, jehož majetek je odhadován na 125 milionů dolarů, z toho alespoň navenek není nervózní. Když mu v březnu dorazila obsílka s poštovným za 1 dolar a devět centů, vtipně zaglosoval: „Okamžik, když si uvědomíte, že pošta od vás chce 100 milionů a navrch dolar a devět centů.“

V jednom ze svých podcastů zase ukázal trofej za vítězství na Tour de France a ironicky poznamenal: „Ještě si jí nikdo nepřišel vyzvednout. To je opravdu divný.“

Emoce bude vzbuzovat už navždy. Názor těch, kteří si myslí, že by se v cyklistice neměl nijak angažovat, už asi nezmění. „Já se kvůli tomu nechci hádat. Je mi to líto, rozumím tomu, ale teď se chci pohnout dopředu,“ vzkazuje Armstrong.

Lance Armstrong se zpěvákem U2 Bonem a svojí snoubenkou
Lance Armstrong se zpěvákem U2 Bonem a svojí snoubenkou

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud