Jiří Punčochář
21. července 2017 • 20:37

S Froomem hraje sám ďábel. Dovolil si parádičku a zdravil legendu Tour

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z FRANCIE | V naprosté pohodě je na Tour de France obhájce titulu Chris Froome. Až v takové, že si během páteční 19. etapy do Salon-de-Provence dovolil parádičku a pozdravil se s fanouškem Didim, který patří dlouhé roky ke koloritu závodu. Smáli se tomu i soupeři z domácího týmu AG2R, jejichž lídr Romain Bardet se bude v sobotní časovce pokoušet Frooma na poslední chvíli sesadit.



Od roku 2011 se na Tour de France nestalo, aby se měnil celkový vítěz v poslední etapě před nedělním dojezdem do Paříže. Romainu Bardetovi chybí na prvního Chrise Frooma 23 vteřin, které musí najet, aby dokázal přepsat historii a na první stupínek vylézt.

Proto se Bardet, zrovna když mu v pátek v cíli nad hlavou přelétaly v ukázkovém přeletu tryskáče francouzské armády, za jejichž ocasy se táhly barevné pruhy kouře v barvách francouzské trikolóry, lehce zasnil: „Musím být rychlý jako oni.“

Dvě překážky proti tomu ale stojí.

Jednak Bardet je poměrně špatným časovkářem, takže v jeho zájmu bude především udržet umístění na stupních vítězů, a pak taky Froomovy námluvy s osudem. Při obhájci titulu stojí, alespoň obrazně řečeno, samotný Ďábel.

Britský cyklista Chris Froome, lídr závodu Tour de France
Britský cyklista Chris Froome, lídr závodu Tour de France

Froome má přízeň fanouška Didiho, známé postavičky, běhající s trojzubcem podél tratí Tour de France. Během 19. etapy byl Froome až v tak dobré náladě, že si s Didim plácnul.

„Didi je legendou Tour a pro nás (favority) to byl jeden z těch dnů, kdy jsme nemuseli jet naplno,“ řekl Froome k etapě, sloužící jako tranzitní, tedy aby se peloton dostal blíž dějišti klíčové časovky v Marseille. „Po překonání Alp jsme měli v etapě příležitost nabrat nějakou energii, čeho jsme využili, než budeme muset v sobotu zase zabrat naplno,“ řekl.

Uvědomuje si, že je pouze na něm, jak letošní 104. ročník Tour dopadne. „Teď už mohu závod jenom ztratit,“ je Froomovi jasné. „Pojedu pečlivě, bez rizika, s důrazem na pečlivé vybírání zatáček. Nemám proč riskovat. Nemusím získávat, stačí mi udržet vedení. Nemíním tuhle šanci promeškat,“ těší se na další korunovaci.

Kdy startují do časovky vybraní závodníci
 14:43 Vasil Kiryjenka

14:55 ZDENĚK ŠTYBAR

14:56 Tony Martin

16:18 ROMAN KREUZIGER

17:00 Rigoberto Urán

17:02 Romain Bardet

17:04 Chris Froome

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud