Jiří Punčochář
23. července 2017 • 04:40

Všechny Froomovy Tour: Ohlížení na Wigginse, pády a zlatý hattrick

Vstoupit do diskuse
0
  • Chris Froome si ve 14. etapě vybojoval žlutý trikot zpátkyChris Froome si ve 14. etapě vybojoval žlutý trikot zpátkyFOTO: Profimedia.cz

    PŘÍMO Z FRANCIE | Až se bude vzpomínat na letošní Tour de France, většině fanoušků se zřejmě vybaví jako první jediné - Chris Froome. Fenomenální jezdec britské stáje Sky sice nevyhrál ani jednu etapu, přesto opět porazil všechny soupeře a připsal si třetí triumf v řadě. Brit tak ovládl legendární závod celkově počtvrté, ne vždy však bylo jeho působení vydařené. Jak vypadaly předchozí Tour v podání Chrise Frooma?

  • 2008 - 83. místo

    Chris Froome se poprvé představil na Tour de France v roce 2008Foto Profimedia.cz

    Tehdy 23letý Froome ukončil reprezentaci Keni a začal závodit s britskou licencí. Tým Barloworld ho poslal na Tour a list The Guardian hodnotil kladně výkon, jakým se talentovaný závodník prezentoval na vrcholu Alpe-d'Huez. Stáj však provázely potíže, jeden její závodník byl vyloučen pro doping a další dva po pádu odstoupili. Froome skončil na 83. místě.

  • 2012 - 2. místo

    Jako domestik Froome kryl záda britské hvězdě Bradleymu Wigginsovi. Vedl vrchařskou soutěž, což sice neudržel, podle mnohých ale měl lepší formu než Wiggins. Týmové pokyny ho však držely zpět u lídra, jemuž Froome dával v kopcích okatým ohlížením přes rameno najevo, že je rychlejší a musí na Wigginse čekat. Lídr vyhrál, Froome byl o tři a půl minuty druhý.

  • 2013 - 1. místo

    Poprvé jako lídr Froome dominoval, ovládl první pyrenejskou etapu a svoji formu stvrdil na Mont Ventoux, kde fantasticky provedeným nástupem Tour rozhodnul. Vedení ještě navýšil v horské časovce. Ve zbytku třetího týdne se poprvé objevily jeho problémy s formou ve třetím týdnu Grand Tour, ale náskok byl už tak velký, že první místo udržel.

  • 2014 - nedokončil

    Jako obhájce titulu měl Froome důležitou roli v propagaci startu závodu z Velké Británie, do Tour de France ale nevstoupil v dobrém světle. Víc padal než oslňoval svými výkony, během dvou etap v prvním týdnu závodu spadl třikrát, těžký pád v 5. etapě pro něho znamenal konečnou. Byl to pro Frooma jediný případ, kdy Tour nedokončil.

  • 2015 - 1. místo

    Do žlutého dresu se dostal už po 3. etapě, raději ho ale řenechal Tonymu Martinovi a koncentroval se na druhou polovinu závodu. Zvítězil v horské 10. etapě, na výbornou prošel Pyrenejemi, ale v Alpách opět slábnul a dotíral na něho Nairo Quintana. Ani o 1:20 min. lepší čas v poslední horské etapě ale Quintanovi nestačil, Froome vyhrál o 1:12 minut.

  • 2016 - 1. místo

    Zde se Froome představil jako úplně jiný závodník, místo strojově vypočítané týmové taktiky se vrhal do závodění ve fázích etap, kde se to nečekalo. Dnes už pověstný je jeho krkolomný sjezd, jímž vyhrál etapu na Peyersourde. Skvěle jel v časovkách, o jeho prvenství nebylo tento rok sebemenších pochyb. Vyhrál o 4 minuty před Bardetem.

  • 2017 - 1. místo

    Chris Froome má zpátky žlutý trikot pro lídra Tour de FranceFoto Profimedia.cz

    Nepůsobil tak jistě jako v předchozích letech. Na jaře prý Froome uspořádal svůj trénink tak, aby ho nepotkaly obvyklé potíže ve třetím týdnu Tour, nezávodil tak často jako dřív a možná i kvůli tomu nebyla jeho výkonnost o tolik lepší oproti soupeřům. Měl však kolem sebe skvělý tým Sky, díky němuž prošel všemi krizemi a nemusel vyhrát ani jednu etapu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud