14. července 2009 • 21:21

Armstrong: Bez vysílačky jsem jako nahý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za experiment k ničemu označil český cyklista Roman Kreuziger tah organizátorů Tour de France, kteří zakázali v úterní 10. etapě nejslavnějšího závodu používat vysílačku.



I ostatní jezdci si stěžovali, že to pouze ohrožovalo bezpečnost. I proto věří, že se povede zrušit další plánovaný zákaz vysílaček, který by měl přijít v pátek.

Úterní rovinatá etapa se jela především v pelotonu. Pouze čtveřice jezdců se oddělila, ovšem v závěru o svůj náskok přišla. Podle informací Kreuzigera se jelo v pelotonu podle plánu, na kterém se kvůli zákazu vysílaček dohodli týmoví manažeři. "Šéfové většiny stájí se údajně dohodli, že se etapa pojede rovnoměrně," uvedl Kreuziger na svém webu.

"Ale i když jsme neměli vysílačky, jelo se stejně nadoraz. Skupinu uprchlíků jsme před cílem sjeli a můžeme být rádi, že to přijelo ve spurtu," dodal.

Bez vysílaček byl však pro jezdce závod náročnější především co se týká komunikace s týmovými šéfy a organizace. "Když někdo potřebuje vzít ostatním bidony (láhev s pitím), než se přes rozhodčí dovolá týmového auta, trvá to dvakrát tak dlouho. Přes vysílačku je tam za chvíli," řekl český jezdec.

Tour de France Tour de FranceFoto ČTK/AP


Podle něj je navíc komunikace bez vysílaček nebezpečná. "Když potřebuje závodníkům něco říci sportovní ředitel z auta, musí najet mezi balík a je to dost nebezpečné. Dneska tam jednou vyskočil mechanický vůz a člověka pak tyhle situace zaskočí. S vysílačkou bychom na to byli připraveni," popsal.

Proti zákazu vysílaček se postavilo 14 z 20 stájí, ale ani jejich petice na experimentu nic nezměnila. "Jsme velmi, velmi nespokojení. Ale nevzdáváme se. Věřím, že v pátek už zákaz vysílaček nebude," uvedl šéf stáje Astana Johan Bruyneel. Podle francouzských médií však organizátoři nadále počítají se zákazem i pro pátek.

To by mohlo vyvolat i stávku jezdců, kterou cyklisté vyhrožovali již před startem Tour. "Bez vysílačky se mi to nelíbí, ale já jsem proti stávce. Nemají to rádi týmy ani sponzoři," prohlásila největší hvězda Tour Lance Armstrong, který popsal, jak se bez vysílačky cítil.

"Nic jsem neslyšel, a tak jsem nic nevěděl. Připadal jsem si jako nahý. Věřím, že v pátek vysílačky budou, protože je to lepší. Cyklistika ale hlavně má mnohem důležitější věci na řešení než jsou vysílačky," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud