19. července 2009 • 17:21

V Alpách kraloval Contador a jde do vedení

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Alberto Contador vyhrál dnešní 15. etapu Tour de France, která zavedla peloton poprvé do Alp. Díky tomu se španělský lídr stáje Astana dostal o více než minutu a půl do čela průběžné klasifikace.



Český cyklista Roman Kreuziger dojel do švýcarského Verbieru na jedenáctém místě se ztrátou více než dvou minut a celkově mu patří 16. pozice.

DDlouho očekávaná první alpská etapa přinesla jasnou odpověď na to, kdo je nejvážnějším kandidátem na celkové prvenství. Z dvojice jezdců Astany měl mnohem více sil předloňský vítěz Tour Contador, jenž nastoupil v závěrečném stoupání šest kilometrů před cílem.

Zpovzdálí jej sledoval pouze Lucemburčan Andy Schleck, ostatní včetně Lance Armstronga nebo obhájce Carlose Sastreho na jeho tempo rezignovali.

"Nyní víte, kdo je nejlepší jezdec na světě. V minulosti jsem jím býval já, nyní je to on (Contador). Co se mě týče, já jsem s pozicí jeho domestika spokojený. Jsem na něj pyšný," vysekl poklonu svému stájovému kolegovi sedminásobný král Tour Armstrong a vyřešil tím zřejmě napětí, které mezi oběma panovalo kvůli nejasné situaci týmové jedničky.

V druhé vlně předních cyklistů se chvíli držel i Kreuziger, barvy Liquigasu ale po chvíli musel hájit už jen Vincenzo Nibali. Ten nakonec skončil na stupních vítězů. Český jezdec se vlastním tempem dostal do cíle s mankem 2:06 a na vysněnou elitní desítku ztrácí už téměř minutu a půl.

"Dva nástupy jsem rozdýchal dobře, třetí už ne. Trošku mi v tu chvíli chyběly silnější nohy. Jsem přesvědčen, že je to do určité míry dané těmi střevními problémy, které mě tento týden pronásledovaly. Ta moje ztráta nebyla ve finále nějak strašná, ale doufal jsem, že tam vydržím až do konce. Úplně spokojen být rozhodně nemůžu," postěžoval si Kreuziger.

Letošní Tour už skončila pro bývalého mistra světa Toma Boonena, jenž si musel právo startu po své kokainové aféře vybojovat u arbitrážního soudu Francouzského olympijského výboru. Osmadvacetiletý Belgičan měl v noci horečku a kvůli virovému onemocnění do dnešní etapy nenastoupil. Někdejší vítěz bodovací soutěže byl letos v boji o zelený trikot až devětasedmdesátý.

Tour de France, cyklistický etapový závod - 15. etapa (207 km):

1. Contador (Šp.) 5:03:58 hod.,
2. A. Schleck (Luc.) -43,
3. Nibali (It.) -1:03,
4. F. Schleck (Luc.),
5. Wiggins (Brit.),
6. Sastre (Šp.) všichni -1:06,
7. Evans (Austr.) -1:26,
8. Klöden (Něm.) -1:29,
9. Armstrong (USA) -1:35,
10. Kirchen (Luc.) -1:55,
11. Kreuziger (ČR) -2:06.

Průběžné pořadí:

1. Contador 63:17:56 hod.,
2. Armstrong -1:37,
3. Wiggins -1:46,
4. Klöden -2:17,
5. A. Schleck -2:26,
6. Nocentini (It.) -2:30,
7. Nibali -2:51,
8. Martin (Něm.) -3:06,
9. Le Mevel (Fr.) -3:09,
10. F. Schleck -3:25, ...16. Kreuziger -4:40.


Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud