8. července 2011 • 18:17

Kreuziger na Tour spadl, zranil se, ale pokračuje

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve finiši sedmé etapy Tour de France zvítězil Brit Mark Cavendish ze stáje HTC a získal své sedmnácté vítězství na Tour. Žlutý trikot pro celkového lídra uhájil popáté v řadě Nor Thor Hushovd, který dojel v čelní skupině. Roman Kreuziger ztratil po pádu tři minuty a v průběžném pořadí klesl na 57. příčku.



Pětadvacetiletý český cyklista odcestoval rovnou z cíle do nemocnice. Doufal, že nemá zlomenou ruku, a vyšetření posléze ukázalo, že by mělo být všechno v pořádku.

"Mám ruku pořádně nateklou. Nejhorší byl ten pád asi padesát kilometrů před cílem. Lehlo to těsně přede mnou a zezadu to do mě narvali další. Stáhli mě prostě s sebou a padl jsem hodně na to zápěstí, které jsem si narazil v první etapě," uvedl Kreuziger na svých internetových stránkách.
Link
Českého jezdce kromě toho mrzelo, že přestože se mu podařilo hlavní pole dohnat, další hromadný pád navýšil jeho ztrátu na čelo o tři minuty. "Když jsem dojížděl dopředu, lehlo to znovu, a to už se dohnat nedalo. Bohužel to byl další nepříjemný den na Tour. Někdy má člověk kliku, někdy smůlu jako teď já," řekl.
Cavendish těžil z toho, že jeho týmu se pády vyhnuly a vydržel kompaktní až do závěru. V cíli těsně předčil Itala Alessandra Petacchiho a podruhé dokázal zvítězit v Chateauroux, kde si před třemi lety připsal první etapový triumf na Tour v kariéře. "Vedle mých dvou vítězství v Paříži si to cením nejvýš. Celý tým odvedl skvělou práci, jsem na ně moc pyšný," uvedl Cavendish.
Dnešní prvenství bylo pro Cavendishe už sedmnáctým, čímž se v historické tabulce etapových vítězů posunul na osmou příčku k Jeanu Alavoinovi z Francie. Aby dostihl vedoucího Belgičana Eddyho Merckxe, musel by ovšem počet svých triumfů zdvojnásobit.

Většinu etapy cyklisté bojovali s protivětrem, a tak jeli rovinatou trať pomaleji, než se očekávalo. Hlavní pole ve větší části z celkových 218 kilometrů stíhalo čtveřici uprchlíků, v níž si počínal nejaktivněji vítěz sprinterské prémie Mickael Delange. Jejich místy až pětiminutový náskok dohnal peloton přibližně deset kilometrů před koncem.

Do největšího karambolu, který hlavní část pelotonu roztrhl, se 38 kilometrů před koncem připletli i vítěz předcházející etapy Nor Edvald Boasson Hagen, lídr stáje Astana Alexandr Vinokurov a Chris Horner z týmu Radioshack.
Nejhůře ale dopadl lídr stáje Sky a vítěz nedávného závodu Dauphiné Libéré Bradley Wiggins, pro něhož kvůli zlomenině klíční kosti závod skončil.

Už o 12 kilometrů dříve potkal pád i jediného českého zástupce na Tour Kreuzigra. Po menších komplikacích při výměně kola jezdec stáje Astana v závodě pokračoval, nakonec však nabral více než tříminutovou ztrátu, což znamenalo propad z průběžné 47. na 57. příčku.

Z Tour dnes odstoupil i bývalý mistr světa Tom Boonen. Belgičana k tomu donutila zranění po pádu ve středeční etapě. V ní i přes mohutnou stíhací jízdu nedokázal srazit ztrátu na čelo pelotonu na méně než třináct minut.
Po dvou nejdelších etapách čeká v sobotu peloton 189 kilometrů dlouhá trať z Aigurande do Super-Besse Sancy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud