19. července 2011 • 12:24

Chci vyhrát etapu, slibuje Kreuziger útok

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

16. ETAPA TOUR ONLINE - Cyklističtí fanoušci, zpozorněte. Tour de France se vydává do Alp a s tím přichází šance Romana Kreuzigera na útok na etapové vítězství. Závod zmařily pro nejlepšího českého cyklistu pády a pochroumané zápěstí, ale i s ním hodlá do boje o vytoužený triumf dát vše. „Chci to zkusit, hlavu na to koncentruju,“ říká závodník Astany.



O posledním volném dnu na Tour de France nabral Roman Kreuziger energii při odpočinku.

„Spal jsem fantasticky, do tři čtvrtě na jedenáct, to už se mi dlouho nepovedlo.“

K tomu připočtěte hodinu a půl na kole, lehký oběd a videorozhovor se zraněným lídrem týmu Alexandrem Vinokurovem pro Eurosport.

„Bylo to hodně emotivní, příjemné.“ A večer se šestý muž z Gira chystal koumat, kde nejlépe zaútočit na vítězství v etapě.

I když si závodníci často stěžovali, že kvůli tempu a větru byly i sprinterské etapy hodně náročné, povedlo se vám v posledních dnech našetřit síly na útok na etapový triumf?
„Na Tour se těžko šetří síly. Ale chuť mám velkou, chci to zkusit. Hlavu koncentruju na to vyhrát etapu.“

Už máte vytipováno kdy? V úterý a ve středu by trasy v Alpách ještě mohly svědčit únikům, na velikánech jako Galibier či Alpe d’Huez už asi půjde spíš o boj favoritů.
„Podle mě jsou na odjetí reálné dvě etapy, právě úterý a středa. V těch dvou nejtěžších moc šancí nevidím, všichni pojedou nadoraz od startu, jinak neutrhnou lídra závodu Thomase Voecklera. I když v Alpách přijdou těžší kopce, k vítězství má momentálně nejblíž. Je to Francouz ve žlutém dresu, který mu dává den ode dne větší sílu. Věřím, že na něj ti zkušení dokážou něco vymyslet, ale v Pyrenejích byl jedním z nejsilnějších. Bude to napínavé až do sobotní časovky.“

Vám boj o co nejlepší umístění zmařily pády. Zaměřil jste se tady na etapový triumf. Studoval jste už podrobně profi ly a itineráře zbývajících etap?
„Ještě nebyl čas, ale večer na to určitě mrknu a všechno promyslím.“

Jeden atak už jste zkusil, ale stíhací jízda nevyšla i proto, že jste nedokázal dojet závodníky, které jste měl na dohled před sebou. Kdybyste měl říct, co je ta nejdůležitější věc potřebná k úspěšnému úniku, co to bude?
„Štěstí trefit ten správný únik, odjet. Musíte mít štěstí na skupinu, aby vás odvezla. A taky mít svůj den, sílu, aby to vyšlo. Těch věcí je docela dost.“

Takhle vypadaly Hoogerlandovy rány během deváté etapy
Takhle vypadaly Hoogerlandovy rány během deváté etapy

Jak moc vás může ve snaze o vítězství limitovat zraněné zápěstí? Vadí vám dlaha, kterou vám dali lékaři?
„Tu nakonec nemám, nedalo se s ní pořádně jet, mám ruku ovázanou pevnými obvazy. Je jasné, že když spadnete, nejste v takové pohodě, ale ruka se ani nezlepšuje, ani nezhoršuje.“

Plánoval jste na volný den další návštěvu u doktorů. Co říkali?
„Na vyšetření jsem nakonec nebyl. Je to moje rozhodnutí, že chci dojet Tour. I kdyby zjistili, že je to zlomené, chtěl bych dojet, žene mě atmosféra v Paříži. Po Tour půjdu na speciální vyšetření v Česku nebo v Itálii u specialistů. Nemá význam chodit k někomu, koho neznáte. O dni volna se s tím jezdit dá, ale dokud jste v klidu, je to jiné, než když si pak dáváte. Přesto pořád věřím, že když budu mít štěstí, můžu v jedné etapě o vítězství bojovat.“

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud