19. července 2011 • 17:15

Na Tour kraloval Hushovd, ve žlutém stále Voeckler

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistr světa Thor Hushovd přespurtoval v závěru 16. etapy Tour de France dalšího norského cyklistu Edvalda Boassona Hagena a vybojoval po úniku druhé etapové vítězství v letošním ročníku. Žlutý trikot uhájil domácí Thomas Voeckler, i když jeho náskok v čele závodu se zmenšil o čtyři vteřiny. Roman Kreuziger se do úspěšných úniků nezapojil a dojel s patnáctiminutovou ztrátou na Hushovda.



Cyklistům ztěžovalo cestu z Saint-Paul-Trois-Châteaux do Gap nepříjemné chladné a deštivé počasí spojené s větrem. Přesto překonali 163 kilometrů dlouhou trať rychleji, než očekávali pořadatelé.

Jedinému českému zástupci na Tour Kreuzigrovi dnes zamýšlený pokus o únik nevyšel. Na osmdesátém kilometru sice patřil do dvanáctičlenné skupinky uprchlíků, ta však neměla na hlavní pole najeto ani půl minuty. Když se náskok čela závodu před pelotonem zvýšil, Kreuziger už byl v hlavním poli.

V posledních dvaceti kilometrech se vedoucí skupinka roztrhala. Do čela se nejprve při prvním průjezdu cílovým městem Gap dostal Rus Michail Ignatěv, brzy ho ale dojel Kanaďan Ryder Hesjedal a duo norských cyklistů. A právě Seveřané nakonec svedli souboj o celkové prvenství.

"Bylo to jako norský šampionát. V závěru to bylo krásné, když jsem se ve finiši objevil se svým skvěle jedoucím Hesjedalem a mým kamarádem Boassonem Hagenem. Na téhle Tour se mi opravdu hodně daří, vyhrát další etapu je perfektní," prohlásil vítězný Hushovd z týmu Garmin.

Ve stoupání na Col de la Manse mezitím v hlavním poli poprvé na Tour zaútočil obhájce titulu Španěl Alberto Contador. Ostatní favorité bojující o celkové prvenství, včetně současného lídra Voecklera, ale včas zareagovali a dostihli ho. Druhý únik však už zachytili jen Španěl Samuel Sánchez a Australan Cadel Evans.

"Je to trošku děsivé, když začne Contador útočit. Když to do kopce nakopne, měl bych asi nechat ostatní, ať ho dohání, ale to není můj styl. Dnes jsme nečekali, že by mohl zaútočit. Musím přiznat, že jsem se trošku zasekl, ale většina ostatních s tím bojovala také," uvedl Voeckler.

Ztrátu nabrali lucemburští bratři Schleckové. Staršího Fränka předstihl na druhé příčce Evans, mladší Andy v závěru nestačil ve sjezdu a prohloubil svůj odstup na první místo o více než tři čtvrtě minuty na 3:03.

Contadorova stáj Saxo Bank proto čeká v nadcházejících alpských etapách hlavně souboje s Evansem. "Alberto chtěl dnes něco zkusit, protože se cítil dobře. Evans je teď velice silný, jestliže ve stoupáních vydrží za Albertem, bude to těžké," řekl manažer stáje Bjarne Riis.

Výsledky


1. Hushovd 3:31:38, 2. Boasson Hagen (oba Nor.) stejný čas, 3. Hesjedal (Kan.) -2, 4. Martin (Něm.) -38, 5. Ignatěv (Rus.) -52, 6. Pérez (Šp.), 7. Roy (Fr.) oba -1:25, 8. Mercato (It.), 9. Devenyns (Bel.) oba -1:55, 10. Grivko (Ukr.) -1:58, ...114. Kreuziger (ČR) -15:06.

Průběžné pořadí:

1. Voeckler (Fr.) 69:00:56, 2. Evans (Austr.) -1:45, 3. F. Schleck -1:49, 4. A. Schleck (oba Luc.) -3:03, 5. S. Sánchez -3:26, 6. Contador (oba Šp.) -3:42, 7. Basso -3:49, 8. Cunego (oba It.) -4:01, 9. Danielson (USA) -6:04, 10. Uran (Kol.) -7:55, ...112. Kreuziger (ČR) -1:54:59.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud