4. srpna 2011 • 04:59

Legendární komentátor Bakalář (†71) prohrál boj s rakovinou

Autor: Ondřej Michálek, Patrik Vacek
Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už žádné nové úsměvné, veršované, roztomile zmatené ani zasvěcené komentáře Roberta Bakaláře (†71) nepřibydou. Deset dnů po skončení Tour de France, milovaného závodu, který s nasazením života celý odkomentoval pro Eurosport, v nemocnici zemřel. Prohrál boj se soupeřem z nejzákeřnějších - rakovinou.



„Robert Bakalář ukončil svou poslední etapu. Pozemský peloton opustil ve středu nad ránem a zbude po něm mezera. Jeho neopakovatelný styl komentování byl jedním ze symbolů vysílání české verze Eurosportu,“ řekl vedoucí redakce Michal Šíma.

Jeho výkony za mikrofonem přitáhly ke sledování cyklistiky i lidi, kteří na kole nikdy neseděli. Tu vyprávěl o přehazovačce, tu o prsaté ženské, pak přeskočil na bejka u silnice nebo hrad na horizontu.

„Každá etapa, to jsou tak čtyři hodiny přípravy,“ vyprávěl Bakalář, který divákům dával při nudnějším průběhu etapy i sympaticky nenásilné zeměpisné školení.

„On byl ale především fanda do cyklistiky. Jenom nekecal, ale do poslední chvíle také jezdil,“ vypráví o něm bývalý kolega z České televize Jaroslav Suchánek.

„A taky měl moc rád ženy, takže když jsem ho jednou pozval na soustředění gymnastek do Jičína, rád přijel. Samozřejmě na kole, jen se o dvě hodiny zpozdil, protože jak byl vyčerpaný, omylem odbočil na Hradec.“

Bakalář cyklistiku komentoval od roku 1965, byl průkopníkem přímých přenosů. Na doprovodné motorce absolvoval deset ročníků Závodů míru. „Taky jsem s sebou párkrát na motorce praštil,“ přiznal jeden z důvodů, proč už dal přednost studiu.

Robert Bakalář zemřel ve věku 71 let.
Robert Bakalář zemřel ve věku 71 let.

Letošní Tour byla jeho patnáctou a poslední. Pro to, aby ji »dojel«, udělal maximum. A povedlo se. Poslední dobou už byl Bakalář značně vyčerpaný.

„Byl hodně pohublý, bylo vidět, že ho zmáhá nemoc,“ popsal Suchánek. „Novináři prostě umírají dřív, ta práce je náročná. Roberta je škoda, vážím si ho,“ dodal.

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud