26. září 2011 • 14:06

Cyklistický šampion Cavendish? Zatraceně rychlý jezdec i mluvka

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest lahví šampaňského, které nachystal masér na oslavu triumfu britského rychlíka Marka Cavendishe v silničním závodě s hromadným startem na mistrovství světa, bezpochyby došlo svého užití.



„Je jasné, že dneska v noci se všichni zmastíme,“ psal na Twitteru o vítězné neděli jeho reprezentační parťák Bradley Wiggins. Načež si druhý den ráno stěžoval: „Bolavá hlava, zmeškané letadlo.“

Není se čemu divit, šestadvacetiletý sprinterský král Cavendish díky skvělé práci britského mančaftu získal pro svou zemi první titul mistra světa v silničním závodě od roku 1965. „Bylo to výjimečné, připadal jsem si, jako bych byl součástí týmu, který vyhrál fotbalové mistrovství světa v roce 1966,“ přidával David Millar, další z cyklistických hvězd, která se obětovala pro úspěch milovaného i nenáviděného Cavendishe.

Vítěz celkem 20 etap na Tour de France se na svém webu celkem po právu označuje jako nejrychlejší muž na dvou kolech. Zároveň však dodává: „Rychlý sprinter, ještě rychlejší mluvka. Může ublížit.“

Jeho soupeřům vadí Cavendishovy občasné pichlavé hlášky i ublížená prohlášení, strkanice v závěrečných spurtech, údajné podvádění při držení se aut v horských etapách Grand Tours, neskrývaná touha po vítězství, kterou britský jezdec dokáže proměnit v realitu.

Cavendish těží ze síly skvělých týmů – končícího HTC-Highroad, kde pro něj pracoval i František Raboň, na závodech, britského na mistrovství světa. Jakmile má skvělou pozici pro závěrečný spurt, rozkmitá nohy do rychlosti přesahující sedmdesátku a jako střela míří do cíle za triumfem. V neděli mu to přineslo vytoužený duhový trikot pro mistra světa.

Britský cyklista Mark Cavendish se raduje z vítězství v páté etapě Tour de FranceFoto ČTK/AP
„Ostatní z týmu ze sebe během závodu sedřeli kůži, abych já ho mohl příští rok nosit. Když chybělo 450 metrů do cíle, pomyslel jsem si: Do háje, jsem tady zavřený. Pak se přede mnou otevřela mezera a já musel vyrazit, i když to bylo ještě dost daleko do cíle. Ale když to rozjedu, poznám, jestli vyhraju,“ líčil cyklista z ostrova Man, který už slavil v minulosti titul na dráze.

„Je taková škoda, že ten dres nemohou mít všichni z týmu. Na začátku sezony jsem měl dva cíle: zelený dres pro nejlepšího sprintera a tenhle. A teď můžu nosit duhové proužky a na rukávech je mít po zbytek života.“

O jedinečné šanci na zisk titulu na rovinaté trati přemýšlel už tři roky. Znamenala pro něj tolik! „Celý tenhle rok mluvil o tom, jak namaluje duhové proužky na auto, na dům. Jak si koupí Harleye s nádrží v barvě duhy. Zasloužil si to,“ říkal o něm pro Cyclingnews Max Sciandri, sportovní ředitel týmu BMC, který Cavendishe zná už mnoho let a bydlí nedaleko něj v Toskánsku.

Přitom na začátku se nezdálo, že by zrovna tenhle kluk mohl prorazit. Jako teenager nezapadal do výkonnostních ani váhových škatulek britského systému, které měl splňovat. „Jenže to byl jediný kluk s patnácti vítěznými závody, se kterým jsme mluvili,“ vzpomínal někdejší manažer britského týmu John Herety pro Eurosport.

Ani když Cavendish přišel do stáje T-Mobile, trenéry nijak neoslňoval. „Když se z něj stal profík, měl ohromnou nadváhu a nebyl vůbec fit na sezonu. Týmový trenér mu řekl: Marku, nebudeš schopný dokončit závod, na vítězství ani nepomýšlej. A Mark vyhrál dva závody. To ukazuje, co dokáže, když si něco usmyslí,“ přidával Roger Hammond, jeho někdejší parťák z T-Mobilu.

Cavendish opravdu není upjatý sportovec zaměřený jen na výkon. Rád si utahuje ze sebe i ostatních na Twitteru, slovíčko shit z něj padá v přítomnosti televizních kamer jako by se nic nedělo, rád utrácí za oblečení a svět celebrit mu rozhodně není odporný. Ostatně, svou přítelkyni Petu Toddovou, modelku a dívku z třetí strany britských bulvárních deníků, poznal na charitativní akci v Los Angeles.

Jeho dalším cílem teď je zlato ze silničního závodu na olympiádě v Londýně. Znovu mu k němu mohou pomoci reprezentační parťáci, s nimiž by se po rozpadu týmu HTC zřejmě měl potkávat i v rámci britské stáje Sky, do níž téměř jistě míří.

„Je dobré vidět britského cyklistu v britském týmu – pokud to tedy oznámí – v duhovém trikotu. Můžete si být jisti, že i příští rok bude hodně vidět vpředu. Jsem si jistý, že Mark ten dres poctí nejlepším možným způsobem,“ mínil Sciandri.

Mark Cavendish potřetí za seboue vyhrál závěrečnou etapu Tour de France a poprvé může slavit zisk zeleného dresu pro nejlepšího spurtera
Mark Cavendish potřetí za seboue vyhrál závěrečnou etapu Tour de France a poprvé může slavit zisk zeleného dresu pro nejlepšího spurtera


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud