25. května 2012 • 16:06

BLOG: Sbohem, Astano! Místo růžové černá realita

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

BARBORA ŽEHANOVÁ | Roman Kreuziger vybouchl na Giru d’Italia. Místo růžového snu přišla tma před očima a černá realita. Může se stát, že český cyklista závod nedokončí. Jistě to také znamená, že kazašská stáj Astana o něj nebude mít dále zájem jako o štědře placeného lídra. Bezpochyby se mu mnohokrát vrátí i jeho slova o etapových vítězstvích či stupních vítězů, která nikdy nedošla naplnění. Je to vystřízlivění. Pro něj i všechny, kdo mu fandili a věřili jeho úspěch. Včetně mě.



Přesto všechno by bylo hloupé Kreuzigera zatracovat. Zaprvé už mnohé dokázal. Titul juniorského mistra světa, dvakrát desítka na Tour de France, vítězství na závodech Kolem Švýcarska či Kolem Romandie jsou úžasnými úspěchy.

Přinesly však také velká očekávání či srovnávání s Vincenzem Nibalim, s nímž působil v Liquigasu. Jenže zatímco Ital za dva roky třikrát stál na stupních vítězů na Grand Tours, do Kreuzigerovy sbírky přibyl „jen“ bílý dres a 5. místo z Gira 2011.

S tím, jak se český cyklista soustředil v Astaně na jeden vrchol, jeho dalších triumfů ubylo, což jeho „zásek“ na Giru staví do temnějšího světla. V tom je cyklistika krutá. Může to ale také být cena za příliš rychlou snahu o vzlet do výšin.

Nicméně Kreuzigerovi je jen 26 let. Má před sebou velký kus kariéry. Může znovu excelovat na kratších etapových závodech. Na těch největších patří do úzké skupiny cyklistů, kteří jsou schopní bojovat o špici. K dalšímu kroku vzhůru ještě může dorůst.

K tomu však bude muset něco změnit, protože životní umístění na Grand Tour sice zajel loni za Astanu, ale lepší výsledky podával stabilně v Liquigasu. Podle více hlasů jel letos na Giru za hranou svých možností už v předchozích etapách, na což ve středu doplatil. V klíčové chvíli se zlomil. Sám musí nejlépe poznat, zda je třeba zapracovat v tréninku, na psychice či na něčem jiném.

Tenhle propad pro něj znamená konec v týmu Astany, kde mu letos končí smlouva. Manažer ho slovně „odstřelil“ ještě před koncem závodu, to se nestává moc často. Čech však měl nahradit vítěze Contadora, což v ambiciózní stáji nedokázal ani za velké podpory, již si sám pochvaloval.

Těžko říct, zda dostane jako její lídr ještě šanci ukázat se na Vueltě, která navíc bude hodně těžká a s našlapaným polem jezdců včetně Contadora. Jeho cena jistě půjde oproti Astaně dolů.

Pokud Contador nezmění svůj plán a vrátí se po dopingovém trestu do SaxoBanku, Kreuzigerovy kroky by mohly směřovat do týmu Omega Pharma, kde o něj stojí majitel Zdeněk Bakala jako o hvězdu do své česko-slovenské části. Lídry jsou tu nyní Leipheimer (letos mu bude 39), Martin (skvělý časovkář, ale nikoli úplně typ jezdce na celkové pořadí), Tom Boonen (hvězda klasik a spurtů) a Peter Velits.

Za nynější situace to nezní jako špatná volba. Kreuzigera jich však čeká víc.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud