23. července 2014 • 17:27

Polsko má na Tour hrdinu Majku, König v horách ztratil dvě místa

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Polsko má svého cyklistického hrdinu. Rafal Majka vyhrál už druhou etapu na slavné Tour de France, když v těžkém stoupání v závěru 17. etapy ujel všem. Český zástupce Leopold König se nechytil skupiny s Nibalim, která vyrazila za uprchlíky, skončil třiadvacátý se ztrátou téměř čtyř minut a v celkovém pořadí klesl ze sedmého na deváté místo. Náskok v průběžném pořadí zvýšil už na pět a půl minuty dnes třetí Vincenzo Nibali z Itálie.



Druhá pyrenejská etapa byla s 124,5 km nejkratší v programu letošní "Staré dámy", nicméně patřila k nejnáročnějším. Na cyklisty čekala tři stoupání první kategorie a závěrečný výstup nejvyšší kategorie do cíle v Pla d'Adet.

V něm měl nejvíce sil Majka, jedoucí v puntíkatém dresu vedoucího muže vrchařské soutěže. Polský cyklista týmu Tinkoff-Saxo, jenž se dostal na Tour až jako náhradník za Romana Kreuzigera, si tak připsal druhé vítězství po triumfu ve čtrnácté etapě. Navíc navázal na úterní výhru stájového kolegy Michaela Rogerse.

"Jsem strašně šťastný z dnešního výsledku a z výsledků, kterých jsme dosáhli v minulých dnech," uvedl Majka. Jeho stáj přišla před začátkem Tour kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu o Kreuzigera a poté v prvním týdnu závodu i o kapitána Alberta Contadora, jenž si při pádu zlomil nohu. "(Manažer týmu) Bjarne Riis mi řekl, abych si jel pro vítězství, a pokud vyhrajeme, tak si udržíme trikot. A tady to máte," radoval se čtyřiadvacetiletý Polák.

Na druhém místě dojel s odstupem 29 sekund Ital Giovanni Visconti a se ztrátou 46 sekund dorazil do cíle "žlutý" Nibali. Italský lídr si během dne bez větších problémů hlídal své největší rivaly v celkovém pořadí a nástupem v závěrečných kilometrech je i setřásl. Před celkově druhým Alejadrem Valverdem ze Španělska, jenž dnes dojel desátý, má náskok už 5:26 minuty.

Ve stejném čase jako Nibali dokončil etapu Francouz Jean-Christophe Péraud, který si tak polepšil v boji o stupně vítězů. Na svého krajana Thibaulta Pinota, dnes jedenáctého, který zatím drží s odstupem rovných šesti minut třetí místo, ztrácí na čtvrté příčce pouhých osm sekund.

Do předposledního stoupání na Val Louron se držel s elitní Nibaliho skupinou i König, na vrchol už ale dojel s odstupem. Ztrátu nejlepší Čech letošní Tour nedohnal v následném sjezdu ani ve stoupání do cíle a dojel na třiadvacáté pozici 3:54 minuty po Majkovi.

"Cítil jsem, že to prostě nejede, nohy byly slabé, cítil jsem se takový těžký. Ale to bych byl monstrum, kdybych neměl špatný den," řekl serveru idnes.cz vyčerpaný König. V celkovém pořadí sice klesl na devátou příčku, nicméně za svou dosavadní sedmou pozicí, která nově patří Nizozemci Baukemu Mollemovi, zaostává jen o 41 sekund. Königova ztráta na Nibaliho činí 12:40.

Jeho týmový kolega Jan Bárta dojel osmačtyřicátý a celkově si polepšil na 68. příčku.

Čtvrteční závěrečná pyrenejská etapa zavede cyklisty během 145,5 km do cílového stoupání v lyžařské stanici Hautacam, předtím čeká peloton mimo jiné kultovní výšlap na Tourmalet.

Cyklistický závod Tour de France - 17. etapa: Saint-Gaudens - Saint-Lary Pla d’Adet (124,5 km):
1. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) 3:35:23 hod., 2. Visconti (It./Movistar) -29, 3. Nibali (It./Astana), 4. Péraud (Fr./AG2R) oba -46, 5. De Marchi (It./Cannondale) -49, 6. Rolland (Fr./Europcar) -52, 7. F. Schleck (Luc./Trek), 8. Mollema (Niz./Belkin) oba -1:12, 9. Roche (Ir./Tinkoff-Saxo) -1:25, 10. Valverde (Šp./Movistar) -1:35, ...23. König -3:54, 48. Bárta (oba ČR/NetApp) -14:17.

Průběžné pořadí:
1. Nibali 76:41:28, 2. Valverde -5:26, 3. Pinot (Fr./FDJ.fr) -6:00, 4. Péraud -6:08, 5. Bardet (Fr./AG2R) -7:34, 6. Van Garderen (USA/BMC) -10:19, 7. Mollema -11:59, 8. Ten Dam (Niz./Belkin) -12:16, 9. König -12:40, 10. Rolland -13:15, ...68. Bárta -2:30:46.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud