Ilona Kolářová
28. července 2014 • 13:35

Slavná Tour zrodila českou hvězdu: O Königa se perou věhlasné stáje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Radostnou euforii si česká cyklistika prožila už v sobotu. Páté místo v časovce vyšvihlo Leopolda Königa na sedmé místo celkového pořadí 101. ročníku Tour de France. Včerejší dojezd po Paříže na fantastickém umístění debutanta už nemohl nic změnit. Top 10 na Tour, to je výsledek, jenž šestadvacetiletého rodáka z Moravské Třebové katapultoval do nejvyšších pater cyklistiky. Druholigovému NetAppu musí dát sbohem.



Pár let se Leopold König přestupu do stáje WorldTour bránil. Nechtěl tam dělat jen nosiče vody, místo toho si skvělými výsledky v druholigovém NetAppu budoval dobrou vyjednávací pozici do budoucna. Po sedmém místě na Tour de France, když ještě ke všemu na žlutých etapách debutoval, není jeho pozice dobrá, nýbrž výborná.

Leopold König letos uhranul Tour de France sedmým místemFoto ČTK

Smlouva v NetAppu mu končí, musí pryč. Někam výš. Mezi nejlepší mančafty.
Už to, že si minulý týden dal někdo práci s falešnou zprávou o tom, že König zůstává ve své současné stáji, je signálem - tenhle přestup je hodně sledovaný. NetApp kontroval na oficiálním klubovém Twitteru: Počkejte si na správné informace.

„Hned večer po Tour budeme v Paříži s Leem jednat,“ nechal se slyšet Ralph Denk, manažer týmu, který doteď Königa zaměstnával. Má však co nabídnout?
Německá stáj má sice zajištěného sponzora na dalších pět let, ale rozpočet se nezvýší a ani náhodou se nepřiblíží ke špičkovým stájím WorldTour.

I proto NetApp, už pod novým názvem BORA, chce další tři roky setrvat na úrovni kontinentálního týmu. Čekat na divoké karty na tři největší cyklistické závody sezony, to už není nic pro Königa.

Kdo uloví Königa?

Po umístění v Top deset na loňské Vueltě i letošní Tour de France i díky atraktivnímu stylu závodění se rodák z Moravské Třebové proměnil ve velice žádané zboží. Sám jezdec si teď nejspíš musí spoustu věcí sám urovnat v hlavě. Údajně jedná se čtyřmi stájemi z první divize.

„U všech, se kterými já a můj manažer jednáme, jsem dal najevo, že nemám problém občas pomáhat coby top domestik typu Romana Kreuzigera nebo Richieho Porta, ale že bych zároveň chtěl být i v roli kapitána na několika velkých závodech,“ řekl v průběhu Tour de France serveru iDnes.cz.

Leopold König předvádí na Tour de France vynikající výkonyFoto profimedia.cz

Už dříve se König nechal slyšet, že by rád jednou přestoupil do týmu anglosaského vedení. Vypadávají tedy - alespoň v představách před velkým úspěchem Tour de France - italské, belgické, španělské a francouzské stáje.
Kdo zbývá?

BMC staví na Tejayi van Garderenenovi, který je na podobné úrovni jako König, ale je to Američan v čele amerického týmu. Tým by rád sdružoval největší hvězdy. Trek shání nového lídra pro dlouhé etapové závody, protože bratři Schleckové jsou za zenitem výkonnosti. Vyhlédnutého měli Bauke Mollemu, toho ale König porážel.

I australská Orica hledá někoho, kdo umí jezdit třítýdenní etapové závody a kdo by tým vedl v celkové klasifikaci. V Orice nikdo takový není, do této role zatím jen rostou mladí Britové Adam a Simon Yatesovi. Zbývají Garmin, který řeší svoji budoucnost, a Sky s Froomem a Portem. Tenhle tým se zdá jako velké sousto. Ale kdo ví?

Leopold König předvádí na Tour de France vynikající výkony
Leopold König předvádí na Tour de France vynikající výkony

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud