1. srpna 2014 • 07:52

O Königa se perou elitní stáje. Možná už v srpnu bude jasno

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklistům končí první týden po Tour de France, ale Leopold König, který fanoušky nadchl konečným sedmým místem, se ještě stále nezastavil. Po návratu z Paříže absolvoval dvě kritéria, ve čtvrtek večer byl stále na cestě domů. Zároveň, s pár dny odstupu, přiznal pochyby během závodu, zda se mu podaří splnit cíl umístit se v elitní desítce.



Svým příznivcům Leopold König svoje dojmy zprostředkovával na internetu pravidelně během celé Tour de France. Po jejím skončení si však musel vzít pár dní na rozmyšlenou. „Emocí, pocitů, zážitků a vzpomínek je ve mně tolik, že jsem si to musel nechat odstát,“ svěřil se.

Český cyklista Leopold König bral v sobotní časovce na Tour de France páté místo, v průběžném hodnocení slavného závodu se posunul na sedmou příčkuFoto ČTK/AP

Hlavní poselství? Přestože po každém pádu dokázal vstát, připustil cyklista stále NetApp-Endura, že během první části slavné Tour i zapochyboval, jestli svá předsevzetí před startem nepřestřelil.

„Před Tour jsem otevřeně mluvil o svém cíli Top 10. Kdo bedlivě sledoval prvních deset etap, určitě mu proběhlo hlavou, že je to pomalu nemožné… popravdě i já jsem na chvíli zapochyboval, ale o tom je Le Tour De France. Je tak dlouhá a náročná, že slovo „vzdát“ v ní skoro neexistuje. Použil jsem tu největší vůli, co jsem v sobě dokázal najít, a ve druhém týdnu se dostal zpět do Top 10. Nabyl jsem sebevědomí, které jsem na moment ztratil, a bojoval dál,“ popsal König upřímně svoje dojmy po nelehké první třetině programu.

Odměnou mu bylo, jak známo, sedmé místo v celkovém hodnocení jezdců. A pocit hrdosti, který se u debutanta dostavil. „Když jsem projel cílem na Champs Elysees, podíval se na obří obrazovku, která ukazovala celému světu pořadí, a u sedmého místa českou vlajku, přejela mě husí kůže, stáhl se mi žaludek, hlavou probleskla celá Tour...“ vybavuje si borec z Moravské Třebové.

König jede bez přestávky

A pak si mohl říct: Tour de France je minulostí! Ne však cyklistický program. Úspěšný König musel změnit program a místo návratu domů zamířit rovnou do Belgie, kde absolvoval první kritérium. Následovalo v rakouském Welsu druhé. Úterý a středa se nesla ještě ve znamení prodloužené šichty.

Leopold König je ve středu zájmu elitních stájíFoto EPA

Na startech byli např. i král vrchařů Tour a vítěz dvou etap Rafal Majka, mistr světa Rui Costa, vítěz čtyř etap Marcel Kittel, jeho stájový kolega John Degenkolb, Niki Terpstra, Alessandro Petacchi, Luca Paolini, belgický cyklokrosový fenomén Sven Nys a mnozí další.

Odměnou za vytrvalost byla nové české hvězdě dobrá umístění, sedmá příčka v Belgii a páté místo v Rakousku. „Kriťasy nejsou nic jednoduchého. Až teď se mohu trochu zrelaxovat a příští týden se z toho snad dostat,“ těší se König.

Vedle odpočinku ho čeká také uvažování o budoucnosti. Po sezoně mu v druhodivizním NetAppu končí smlouva, už na začátku srpna se otevře přestupové okno a je možné, že hned v prvních týdnech přesunů se rozhodne taky o budoucnosti sedmého muže letošní Tour.

O jeho služby bude nejspíš velký zájem. König přitom nevylučuje ani setrvání v NetAppu. „Manažer má opravdu velkou snahu mě udržet a byl jsem hodně překvapený, co všechno je ochoten obětovat,“ uvedl König.

Leopold König je ve středu zájmu elitních stájí
Leopold König je ve středu zájmu elitních stájí

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud