20. srpna 2014 • 16:41

Kreuzigerovi znovu zakázali závody! Arbitráž ho nepustí na Vueltu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklista Roman Kreuziger dál nesmí závodit. Sportovní arbitrážní soud (CAS) dnes zamítl jeho odvolání proti zastavení činnosti, které nařídila mezinárodní cyklistická federace UCI kvůli nedořešenému případu s jeho biologickým pasem. CAS to oznámil na svém webu. Kreuziger tak po Tour de France přijde i o zamýšlený start na Vueltě, která začne v sobotu.



"Ok, tohle jsme neočekávali, ale neřekli jsme poslední slovo. Život je plný překvapení," reagoval Kreuziger na rozhodnutí CAS na sociálních sítích.

Podle UCI má Kreuziger v pase nesrovnalosti z let 2011 a 2012, kdy ještě působil v týmu Astana. Nynější jezdec stáje Tinkoff-Saxo to však odmítá. Zastavenou činnost má od 2. srpna; UCI jej suspendovala těsně před startem závodu Kolem Polska, už předtím se ale nezúčastnil Tour de France, na níž loni obsadil páté místo.

"Nejsem podvodník a proti antidopingovým pravidlům jsem se nijak neprovinil," hájí se Kreuziger od začátku kauzy. Proto se za pomoci právníka Jana Šťovíčka odvolal k arbitráži v Lausanne. Sportovní soud ale suspendaci nezrušil. "Zamítáme odvolání českého cyklisty Romana Kreuzigera," stojí mimo jiné v krátké zprávě CAS.

"Udělali jsme vše pro to, abychom u arbitráže uspěli. Řekli jsme vše, co jsme měli, neudělali jsme žádnou chybu. Nevyšlo to, ale nic nevzdáváme," uvedl Kreuziger po vynesení verdiktu. "Bereme to tak, že je to jen první střet v dlouhodobé válce, kterou vedeme. Věřím, že ji nakonec vyhrajeme."

"Je to rozhodnutí, se kterým se neztotožňujeme. Nemyslíme si, že je správné, ale musíme ho respektovat," doplnil Šťovíček. Zatím zná jen rozhodnutí CAS bez odůvodnění, které by mělo přijít v horizontu deseti až čtrnácti dnů. "Jsme velmi zvědavi, co tam bude za důvod," řekl Šťovíček.

Na žádost UCI musí s Kreuzigerem zahájit disciplinární řízení Český svaz cyklistiky (ČSC). Ten se dohodl s Českým olympijským výborem (ČOV), že případ bude řešit Rozhodčí komise ČOV, nikoli Disciplinární komise ČSC, což umožňují předpisy všech jmenovaných organizací.

"Je to natolik složitá záležitost, že poprvé v takových případech jsme požádali o pomoc ČOV," uvedl pro iDnes Marián Štetina, předseda cyklistického svazu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud