29. srpna 2014 • 10:21

Birell jízda: Jiří Ježek pomáhá lidem zpátky na kolo

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyrovnal se se svým handicapem. Sbírá úspěchy. Je vzorem pro mnoho lidí. Jiří Ježek je šestinásobný paralympijský vítěz, který jel jako předjezdec i slavnou Tour de France. Jednou z důležitých součástí jeho života je i pomoc druhým. Proto se stal tváří projektu, který pomáhá handicapovaným lidem zpět na kolo.



Jirko, o co konkrétně jde?
Projekt se jmenuje Birell jízda a je to u nás naprosto originální záležitost. Když jsem byl osloven Birellem a dozvěděl se detaily, ani chvilku jsem neváhal a šel jsem do toho. Projekt totiž pomáhá lidem, kteří milují cyklistiku, ale přes svůj handicap se jí nemohou věnovat. Prostě jim chybí peníze na potřebné vybavení, které je hrozně drahé. Řeší podobný problém jako kdysi já.

A peníze se pro ně získávají jak?
No a to je druhá věc, která mě dostala. Myšlenkou Birellu je, aby byli lidé aktivní. Jezdili na kole, běhali, prostě se hýbali. Tento projekt motivuje zdravé lidi, aby vyrazili na kolo a tím pomohli. Po českých cyklostezkách putuje celé léto Birell brána. Za každého, kdo pod ní projede, věnuje Birell 5 Kč na pomoc handicapovaným. Vypadá to, že se vyjede okolo půl milionu korun.

Ty jsi bránou projel?
No jasně! Třeba když byla Birell brána v Praze, manželka domluvila společnou vyjížďku s našimi přáteli. Bylo nás dost, takže za naši grupu přiskočila skoro stokoruna. (smích) Ale je super, že se připojily i známé osobnosti. Třeba Martin Doktor, Vávra Hradilek nebo slavný český cyklista Jiří Daler.

Komu peníze z projektu půjdou?
Na začátku jsme vyzvali všechny, komu chybí potřebné vybavení, aby se přihlásili či přihlásili své známé. Sešlo se několik desítek příběhů a vybrali jsme osm, kterým peníze pomohou. Zejména potřebují handbike či kolo. Ale je tam i člověk z Třince, který chce jezdit závody, ale nemá na to, aby se na ně dostal. Takže požadavky jsou fakt pestré.

Proč ses vlastně pustil do charity? Dělá ti to stejnou radost jako vyhrávat medaile?
Na začátku kariéry mi strašně moc lidí pomohlo a vlastně pomáhá stále. Vím dobře, že sám bych nic moc nedokázal. A proto se i já snažím zase pomáhat dál. Vybírám si projekty, kterým věřím, a které mají konktrétní cíle. Birell jízda je přesně tím projektem. Přinese možnost několika konkrétním lidem užívat si cyklistiku naplno. Těším se, že si pak s některými z nich na kole společně vyrazím!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud