26. listopadu 2014 • 21:49

Štybar vyhrál 50. ročník ankety Král cyklistiky, druhý skončil König

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Silniční profesionál Zdeněk Štybar byl vyhlášen vítězem 50. ročníku ankety Král cyklistiky. Devětadvacetiletý jezdec, který už se delší dobu naplno věnuje silnici, se letos opět vrátil krátce do terénu a v elitní kategorii dobyl na začátku února v Hoogerheide potřetí titul mistra světa v cyklokrosu. Druhý hlavní favorit Leopold König, sedmý muž konečného pořadí Tour de France, byl vyhlášen nejlepším silničářem.



Štybar, jenž hájí barvy stáje Omega Pharma-Quick Step, zazářil na MS v Nizozemsku, kde již jako silničář předčil cyklokrosové specialisty. V kategorii elite dosáhl po letech 2010 a 2011 opět na zlato a potvrdil tak pozici historicky nejúspěšnějšího českého cyklokrosaře.

Na konci června si pak ve Slavkově u Brna splnil další z hlavních cílů v sezoně, když vyhrál poprvé v kariéře silniční závod na mistrovství republiky. V závodě Eneco Tour, kde se posléze nepříjemně zranil, dokázal opanovat jednu z etap.

"Jsem za tu cenu hrozně rád a moc si jí vážím. Myslím, že čeští cyklisté jsou čím dál tím lepší. Leo (König) měl perfektní sezonu, také Petr Vakoč jezdil skvěle, takže těch kluků je hrozně moc," řekl Štybar.

"Je to i těžké srovnání mezi titulem mistra světa v cyklokrosu a sedmým místem na Tour de France," připomněl Königův výsledek. "Kdybych měl hlasovat já, tak bych dal hlas Kenymu," ujistil Štybar.

Na trůnu vystřídal Romana Kreuzigera, jenž patří s čtyřmi primáty k nejúspěšnějším českým cyklistům. Z vyhlášení si Štybar nakonec odnesl dvě ocenění, neboť se stal i nejlepším cyklokrosařem.

Naprázdno nevyšel ani nejpilnější sběratel medailí v tomto roce biker Jaroslav Kulhavý. Olympijský vítěz z Londýna se stal v maratonu mistrem světa a vicemistrem Evropy, na MS v cross country byl členem bronzové štafety.

König, jenž byl společně se Štybarem aspirantem na hlavní ocenění, byl oceněn jako nejlepší silničář. Sedmou příčkou při premiéře na "Staré dámě" si vysloužil nejen uznání, ale také nabídku kontraktu od špičkové stáje Sky, s níž se dohodl na spolupráci na dvě nadcházející sezony.

První členy má po dnešku nově zřízená Síň slávy Českého svazu cyklistiky. Jsou jimi velikáni Jan Smolík (silnice), Jiří Daler, který zářil především na dráze a má zlato z olympiády 1964, a bratři Jan a Jindřich Pospíšilové, dvacetinásobní mistři světa v kolové. In memoriam do ní byl rovněž uveden první český vítěz Závodu míru Jan Veselý, jenž zemřel v roce 2003 v 79 letech.

"Posledním impulzem byl pro nás hokejový brankář Dominik Hašek a jeho přijetí do Síně slávy v Torontu. Takže tu konečně máme i tu domácí cyklistickou. Sice pozdě, ale přece," uvedl prezident svazu Marián Štětina s tím, že plakety členů Síně slávy ČSC budou trvale vyvěšené v cyklistické hale v Praze-Motole.

Vítězové jednotlivých kategorií ankety Král cyklistiky za rok 2014:

Král cyklistiky: Zdeněk Štybar.

Silnice: Leopold König.

Horská kola: Jaroslav Kulhavý.

Cyklokros: Zdeněk Štybar.

Sálová cyklistika: Petr Skoták a Pavel Šmíd.

Handicapovaní: Jiří Bouška.

Bikros: Aneta Hladíková.
Dráha: Jiří Janošek.
Junior: Jiří Janošek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud