Jiří Punčochář
13. ledna 2015 • 10:21

König má důvěru pro Giro d'Italia, pojede ho jako spolukapitán týmu Sky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kariéra cyklisty Leopolda Königa, objevu loňské sezony, jde po přestupu do elitního týmu Sky nadále vzhůru. Sedmý nejlepší sportovec Česka roku 2014 se letos v květnu postaví poprvé na start slavného Gira d'Italia, prvního ze tří etapových Grand Tours. A ne v ledasjaké roli! König bude spolukapitánem, mužem na špici týmové strategie hned vedle kapitána Richie Porteho.



Fanoušci si to přáli, těšili se, že taková varianta nastane. Průběžně se o tom spekulovalo od loňského podzimu a sám Leopold König krátce po zveřejnění letošní trasy Gira d'Italia, bohaté na drsné horské dojezdy a obsahující dlouhou časovku, říkal: „Trochu jsem trať Gira studoval a docela se mi líbí. Nevylučuji, že se na jeho start poprvé v kariéře postavím.“

Což se stane. Slib stáje Sky, že pojede „na sebe“ jednu z Grand Tours, kam vedle Gira patří ještě Tour de France a Vuelta, se promění v realitu.

„Bude to tak, že naším hlavním kapitánem (na Giru) se stane Richie Porte a vicekapitánem Leo,“ řekl sportovní ředitel stáje Daria Cioniho pro časopis 53x11. „Jako lídři na Giro jsme byli určeni my dva,“ potvrdil pak König. „Těšíte se? Já ano!“ dodal.

Froome ocenil Königa

Britská stáj poodhalila své záměry při prezentaci během soustředění na Mallorce. Giro se pojede od 9. do 31. května. Zahraniční novináře, kteří se soustředění na Mallorce účastní, upozorňoval na české eso v případě jejich nevědomosti i Chris Froome.

„Všichni jsme velmi dobře naladěni, rozhodně mám kolem sebe kladný dojem. V sestavě máme nové jezdce, tři z nich budou schopni soupeřit o přední příčky na Grand Tours – jsou to Leopold König, Wout Poels a Nico Roche,“ řekl Froome.

Jako největší hvězda týmu bude, podle očekávání, kapitánem na Tour de France. O tomto závodě König řekl, že krátce po Giru se sice dá absolvovat, ale už ne s velkými nadějemi na přední celkové pořadí. „V jednom nebo ve druhém budete o deset, dvacet procent horší,“ odhadoval.

To ale nemusí znamenat, že na startu Tour de France 4. července v nizozemském Utrechtu nebude. neobjeví také. „Pojedeme do Francie s tím nejlepším možným týmem, jaký budeme moci sestavit,“ prohlásil Froome. Ve výborné formě rozjetý König jako domestik by se mu tam mohl náramně hodit.

Velký rok české cyklistiky může začít.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud