5. června 2015 • 18:25

Kreuziger je konečně ČISTÝ! Údajný doping už se řešit nebude

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po téměř dvou letech skončila dopingová kauza Romana Kreuzigera a pro českého cyklistu dopadla úspěšně. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) a Světová antidopingová agentura (WADA) na základě "nových informací" stáhly své odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, který případ údajných nesrovnalostí v Kreuzigerově biologickém pasu měl projednávat ve středu 10. června. Informoval o tom dnes Kreuziger i obě organizace.



"Ta informace je velmi čerstvá, ale velmi potěšující. Dva roky jsem bojoval za očištění svého jména a snažil se dokázat, že nejsem podvodník, a to se nyní povedlo," řekl Kreuziger na tiskové konferenci. "Byli jsme na Lausanne připraveni, ale tato varianta je lepší. Zvítězil zdravý rozum," prohlásil.

Z výhry má velkou radost zvláště proto, že postupem času prožíval pocity zmaru a už nevěřil v úspěch. "Zvažovali jsme všechna možná rozhodnutí, zda má vůbec význam pokračovat. Ale jsem sportovec a nerad se vzdávám a bojuji do posledních chvil, což se vyplatilo," řekl Kreuziger. Žádný boj o odškodnění neplánuje. "Tím to pro mě končí a budu se dívat jen dopředu a ne na to, co bylo," dodal.

Devětadvacetiletý jezdec elitní stáje Tinkoff-Saxo čelil podezření kvůli údajným anomáliím v biologickém pasu z let 2011 a 2012, kdy závodil za Astanu. Kreuzigerovy hodnoty nikdy nepřekročily stanovené hranice, ale podle expertů UCI obsahovaly značné výkyvy.

Cyklistu sice loni v září očistila Rozhodčí komise Českého olympijského výboru, proti jejímu verdiktu se však odvolaly UCI a WADA. Mezinárodní cyklistická unie pro něj požadovala u arbitráže zákaz činnosti od dvou do čtyř let, zrušení výsledků od března 2011 včetně historických pátých míst z Gira d'Italia a Tour de France a pokutu 770 tisíc eur (přes 21 milionů korun) plus uhrazení nákladů na řízení spojené se spletitou kauzou.

Kreuziger v boji za očištění svého jména podstoupil letos v zimě test na detektoru lži a nedávno také absolvoval vyšetření na americké klinice Mayo. Z něj vyplynulo, že ze změn v jeho biologickém pasu nelze automaticky usoudit, že si vypomáhal dopingem. Rovněž potvrdilo, že trpí sníženou funkcí štítné žlázy, čímž jezdec nesrovnalosti v biologickém pasu také vysvětloval.

Ačkoli prý sám neví, proč UCI od odvolání ustoupila, podle Kreuzigera právě vyšetření na klinice Mayo sehrálo klíčovou roli. "Moje domněnka je, že testy na Mayo Clinic byly jednou z hlavních příčin, že jsme vyhráli," řekl. "Je třeba poděkovat Českému olympijskému výboru za to, že postupoval nestranně a tento test Romanovi zajistil. Osobně si myslím, že to hrálo významnou roli," doplnil cyklistův právní zástupce Jan Štovíček.

Ačkoli klíčovou roli v kauze hrál biologický pas, Kreuziger zavedení této zbraně v boji s dopingem kvituje. "Není to jen vítězství mé, ale i vítězství biologického pasu. Je to ten správný nástroj k tomu odhalit někoho, kdo chce podvádět. Určitě jsem na něj nezanevřel," uvedl.

Rozhodnutí UCI Kreuzigera těší o to více, že místo prokazování neviny v Lausanne se může od pondělí vrhnout do přípravy na Tour de France, kde loni právě kvůli kauze nemohl startovat.

"Od tohoto okamžiku se mohu zas naplno koncentrovat na svou práci. Teď si dva dny odpočinu a od pondělí se vrhnu na trénink, abych byl na Tour de France k dispozici Albertovi (Contadorovi) v dobré kondici," řekl Kreuziger, který i vinou zdravotních problémů skončil na 28. místě na nedávném Giru d'Italia, kde Contadorovi pomohl k celkovému vítězství.

Ukončení vleklého případu uvítal i Český svaz cyklistiky. "Jsem velmi potěšen, že se vše vyřešilo ve prospěch Romana Kreuzigera a tím i celé naší cyklistiky," uvedl předseda svazu Marián Štetina.

"Vždy jsme za ním stáli jako za reprezentantem České republiky, který nikdy nebyl pozitivně testován a podporovali jej v boji za očištění jeho jména. I nadále s ním počítáme jako s reprezentantem vzhledem k mistrovstvím světa a olympijským hrám," řekl Štetina.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud