28. června 2015 • 17:32

Vakoč nestačil jen na Sagana a je poprvé mistrem republiky

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český titul v závodě s hromadným startem na společném mistrovství českých a slovenských cyklistů v Žilině získal Petr Vakoč před Leopoldem Königem a Jiřím Polnickým. Dvaadvacetiletý člen týmu Etixx-Quick-Step vylepšil loňskou druhou příčku ze Slavkova a má první zlato mezi domácí elitou. Roman Kreuziger skončil po technických potížích čtvrtý. Závod vyhrál Slovák Peter Sagan.



Pro Vakoče jde o největší úspěch kariéry. "Jsem strašně nadšený, po tom titulu jsem moc toužil. Opravdu závodit se začalo až v posledních dvaceti kilometrech. Já si věřil a nastoupil jsem v poslední pětistovce. Věděl jsem, že jsem jeden z favoritů, ale v průběhu závodu jsem si moc nevěřil. Jsem nadšený, posledních dvacet metrů jsem jel v euforii a jsem rád, že jsem mistrovský titul převzal po Zdeňku Štybarovi," uvedl Vakoč pro svazový web.

První polovinu závodu v Saganově rodišti, kde jezdce čekalo deset okruhů a 199 kilometrů, oživil únik pětičlenné skupinky, v níž nebyl nikdo z favoritů. Z kompletní české špičky, z které po narození syna Lewise vypadl pouze Štybar, začal jako první závodit Kreuziger a ke skupině se sám dotáhl.

S jezdcem týmu Tinkoff-Saxo se v nevlídném deštivém počasí udrželi jen Josef Hošek a Tomáš Kalojíros, ale pouze dočasně. Kreuziger jel nějakou dobu v čele osamocený, jenže hlavní zápletka se začala teprve rozvíjet, když jezdci najeli do devátého okruhu. Na lídra se dotáhli společně Sagan, Vakoč, Polnický, Josef Černý a záhy i Jan Bárta. Po chvíli se přihnal také další z favoritů König.

Na začátku posledního okruhu se Kreuziger propadl až zpět do pelotonu kvůli delší dobu trvajícím technickým potížím a bylo zřejmé, že tím vypadl ze hry o titul. "Musím trochu vychladnout," dal jasně najevo své zklamání a naštvání Kreuziger, když měl závod okomentovat novinářům.

Titul si nakonec za suverénním Saganem vyjel Vakoč, jenž korunoval vydařený týden. Minulou neděli v Baku získal bronz na Evropských hrách a v pátek v mistrovské časovce v Žilině obsadil rovněž třetí místo.

Spokojený byl nakonec v cíli i König. "Tušil jsem, že proti těm dvěma nebudu mít v závěru moc šancí. Nechal jsem tam všechno a je z toho druhé místo, které beru, protože se mi ze začátku závodu jelo hrozně špatně," uvedl pro server supercycling.cz.

Domácímu hrdinovi Saganovi trochu kazilo radost, že tým Tinkoff-Saxo nedobyl česko-slovenský double, jehož chtěl s Kreuzigerem dosáhnout. "Za normálních okolností by to asi i vyšlo, protože Roman jel v úniku a já jsem zaútočil z balíku," řekl mistr Slovenska.

"Jenže Roman měl technické problémy. Padal mu řetěz, zlobila ho přehazovačka. Řekl mi, ať to aspoň já zkusím vyhrát celkově. Takže pro mě to dopadlo super, ale je velká škoda, co se stalo Romanovi," litovala týmového kolegu spurtérská hvězda první velikosti.

Double přišel alespoň v rodinném podání. Ve slovenské části šampionátu si stříbro za Saganem vyjel jeho bratr Juraj, který rovněž obléká dres Tinkoff-Saxo.

Společné mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice v Žilině - závod s hromadným startem (199 km):
Muži elite - absolutní pořadí:
1. P. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) 4:51:15, 2. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -15, 3. König (Sky) -26, 4. J. Polnický (Whirlpool Author), 5. J. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) oba -1:23, 6. Tybor (SR/Dukla Trenčín), 7. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) oba -1:24, 8. Boroš (BKCP Powerplus), 9. Kováč (SR/Dukla Trenčín), 10. Hník (Cult Energy) všichni -1:26.

Jezdci do 23 let - mistrovství ČR: 1. Sisr (Dukla Praha) 4:52:38, 2. Černý (CCC Polkowice) stejný čas, 3. Turec (Cycling Academy p/b Sagan) -1.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud