20. srpna 2015 • 15:50

Vuelta startuje šokem: sobotní časovka vede po pláži, jezdci se bouří

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně nečekané překvapení čekalo na cyklisty, kteří si ve čtvrtek ráno přijeli vyzkoušet části sobotní úvodní etapy letošní Vuelty, časovky s cílem v přímořské Marbelle na jihu Španělska. Sedm a půl kilometrů dlouhá trasa se vine podél moře, vede přes plážové chodníčky a dokonce skrz zlatavý písek! „Děláte si srandu?“ mračí se například Nicolas Roche, jezdec týmu Sky.



Místo na silnici začne letošní Vuelta, jubilejní 70. vydání tohoto třetího z pravidelných závodů Grand Tours, na pláži. Ospalé letovisko Marbella v rozpálené jihošpanělské Andalusii, vyhledávané především britskými a ruskými turisty, hostí úvodní časovku skutečně stylově. Tedy hlavně pro dovolenkáře…

Elitní cyklisté budou muset v rámci bitvy s chronometrem zdolat také typické pobřežní promenády z dřevěných desek, úseky napříč plážemi jim překlenou dráhy složené z gumových čtverců, na jiná místa pláže nanosili organizátoři desky z dřevotřísky.

Část etapy nakonec pojede i pískem. „To jako vážně? Jaký z toho máte dojem?“ zvedal na konci tréninku obočí Chris Froome, vítěz letošní Tour de France. Ihned vyrazil za představitelem cyklistické asociace, pověřeného dohledem na Vueltou, aby se ho tázal: „Přijde vám rozumné nechat nás v rychlosti nad padesát kilometrů v hodině jezdit plážovým pískem?“

Jeho kolegové z pelotonu si už takové servítky nebrali. „Tohle myslí UCI vážně, že je akceptovatelné?“ namířil Rory Sutherland z Movistaru prstem na funkcionáře Mezinárodní cyklistické unie. „Časovka Vuelty!!!! Děláte si srandu????“ rozpálil se na Twitteru Nicolas Roche.

Do soboty, než Vuelta začne, se zvedne dotazů a připomínek jistě ještě více. Pravděpodobné ale je, že cyklisté ani s protesty nic nezmůžou, vzhledem k tomu, že organizátoři jsou se svým nápadem nechat Frooma a spol. bojovat v pruhu mezi lehátky a palmami spokojeni.

Oficiální twitterový účet závodu ukazuje na fotografii jednorázově vytvořenou rampu, pokrytou rudou barvou a vedoucí kamsi doprostřed pláže kousek od moře. To má být cíl vstupní etapy.

„Všechno je připraveno!“ hlásí tým Vuelty hrdě.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud