10. září 2007 • 00:00

Meňšov vyhrál královskou etapu Vuelty

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruský cyklista Denis Meňšov dnes vyhrál královskou etapu letošní Vuelty a udržel více než dvouminutový náskok v celkovém pořadí závodu před krajanem Vladimirem Jefimkinem.



Ruský cyklista Denis Meňšov dnes vyhrál královskou etapu letošní Vuelty a udržel více než dvouminutový náskok v celkovém pořadí závodu před krajanem Vladimirem Jefimkinem. V horské etapě, která vyvrcholila patnáctikilometrovým stoupáním na andorský vrchol Arcalís, se neztratil ani český jezdec Roman Kreuziger. Do cíle 220 kilometrů dlouhé trasy dojel na šestnáctém místě a v celkovém pořadí se při premiéře na takto náročném závodě posunul už na 21. pozici. Meňšov je vítězem Vuelty z roku 2005, ale tehdy se z triumfu radoval až po dopingovém trestu pro Španěla Roberta Herase. Dnes byl v závěru stoupání nejrychlejší ze sedmičlenné vedoucí skupiny, v níž nechyběli jeho největší soupeři v boji o zlatý trikot. Podle Carlose Sastreho, který dnes skončil pátý a celkově mu patří čtvrtá příčka, si Meňšov na cestě za vítězstvím nepočínal férově. Jezdec stáje Rabobank podle něj spolupracoval s lídrem konkurenčního týmu Saunier Duval Leonardem Piepolim. "Je to naprosto ostudné, když jezdec jiného týmu pomáhá lídrovi závodu. Tenhle závod by byl mnohem krásnější bez podobných spojenectví," rozčiloval se Sastre. Ruský cyklista se proti jeho nařčení ohradil. "Piepoli útočil po svém, nemluvili jsme spolu během etapy, nebyla tam žádná dohoda. Je pravda, že jsme přátelé, ale nic víc," uvedl. Existenci dohody popřel i Piepoli. "Sastre to řekl s horkou hlavou, těsně za cílem. Jenom jsem se snažil jet svůj vlastní závod a ztížit to komukoliv," prohlásil Ital. V úterý čeká cyklisty první den volna. Závod, z něhož dnes kvůli přípravě na mistrovství světa odstoupil vítěz tří etap Oscar Freire ze Španělska, vyvrcholí 23. září.


Výsledky - 10. etapa (220 km): 1. Meňšov (Rus.) 5:47:05, 2. Evans (Austr.), 3. S. Sánchez, 4. Beltrán, 5. Sastre (všichni Šp.), 6. Jefimkin (Rus.), 7. Piepoli (It.) všichni stejný čas, 8. Antón -7, 9. Mosquera, 10. Moreno (všichni Šp.) oba -33, ...16. Kreuziger (ČR) -1:37.
Průběžné pořadí: 1. Meňšov 39:41:51, 2. Jefimkin -2:01, 3. Evans -2:27, 4. Sastre -3:02, 5. Mosquera -4:35, 6. Sánchez -4:42, 7. Karpec (Rus.) -5:49, 8. Beltrán -5:56, 9. Piepoli -6:06, 10. Devolder (Belg.) -6:28, ...21. Kreuziger -14:15.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud