9. září 2015 • 10:16

Závod vrchařů může rozhodnout časovka. Favoritem je Dumoulin

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělskou cyklistickou Vueltu, se všemi prudkými kopci a jedenácti náročnými horskými etapami v programu, může zcela netypicky rozhodnout časovka po rovině. Na začátku třetího závodního bloku ji dnes závodníci absolvují v Burgosu a favoritem je Tom Dumoulin, útočící na celkové prvenství ze čtvrtého místa, kde číhá za nejlepšími vrchaři.



Joaquim Rodríguez, Fabio Aru a Rafal Majka si svoje šance vybírali do pondělí, kdy peloton na Vueltě šplhal do hor. Po úterním volném dnu je na řadě to, čeho se obávali nejvíc: bezmála čtyřicet kilometrů boje proti chronometru, individuální časovka s šancí rozhodnout celý závod.

Po rovině, což není ani pro jednoho z nich ideální. „Kdo povede po středě, měl by Vueltu už vyhrát,“ tvrdil před pár dny Rodríguez, dosud vedoucí muž průběžného pořadí.

V šestatřiceti letech touží poprvé v životě vyhrát závod Grand Tour, jeho vlastní předpověď je ale nyní proti němu. Nejenže Aru se za ním v horách udržel o pouhou vteřinu, ale časovkářský specialista Tom Dumoulin ztrácí necelé dvě minuty. Nizozemec bude nejsledovanějším jezdcem dnešní etapy.

Kdy startují favorité:
Tom Dumoulin: 16:43
Fabio Aru: 16:47
Joaquim Rodríguez: 16:49

V tvrdých stoupáních šokoval, jak se vrchařů dokázal držet. Rodríguez a spol. ho potřebovali sedřít z kůže, vymačkat z něho všechny síly. Nepovedlo se jim to. „Jel jsem s tím, že budu makat, dokud nezhasnu. A nezhasnul jsem vůbec. Před časovkou to vypadá dobře,“ prohlásil Dumoulin.

Jeho výkony na nejnáročnějších úsecích Vuelty zcela změnily prognózy do posledního týdne závodu. Podařilo se mu udržet odstup za vedoucím jezdcem pod dvě minuty, které jsou v jeho silách v časovce najet.

„Po dni volna bude odpočinutý a nesmírně motivovaný. Možná je už favoritem,“ připouští Rodríguez.

Favorité byli trať dnešní časovky testovat včera během volna, zjistili sice, že prvních deset kilometrů se nepojede po úplné placce, ale vyhlídky to nijak výrazně nemění.

„Překvapí Dumoulin a vyhraje Vueltu? Myslím, že jo. Druhý Aru a třetí Majka? Jistě,“ tweetuje ruský magnát Oleg Tinkov, šéf týmu Tinkoff-Saxo. Právě jeho stáj by mohla být příštím útočištěm vytáhlého Dumoulina od roku 2016.

„Všude slyšíme, jak je Vuelta dělaná pro vrchaře, ale to bych od nich (v nejvyšších horách) čekal větší aktivitu. Že si přivezli Dumoulina těsně za sebou až pod poslední kopec se jim nemusí vyplatit. Aby je to ještě nemrzelo,“ uvažuje taky Tomáš Konečný, český reprezentační trenér.

Rodríguez už má zkušenost s tím, jak na Vueltě ztratit nadějnou pozici. V roce 2012 měl vítězství rovněž nadosah, ale podcenil druhý volný den, nešel trénovat a následně vypadl z tempa.

„Snad se poučil,“ popichuje Tinkov. „Jsem si jistý, že Grand Tour nikdy nevyhraje. Neumí časovku, zase se zlomí,“ tvrdí nekompromisně.

Kdepak, po dnešku ještě Vuelta nemusí být hotová. Až do soboty jsou na programu etapy, kde se může leccos stát. Do soboty se bude závodit. Přesto platí: dnešek napoví nejvíc.

„Nejsem nějak extra šťastný z toho, že vedu o vteřinu, stát se může všechno,“ uvědomuje si Rodríguez. „Na Dumoulinovi teď bude tlak. Já potřebuji zajet skvělou časovku a čekat, jestli třeba nebude mít on špatný den,“ zadoufal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud