22. září 2015 • 23:40

Sáblíková pojede do RIA! V časovce si vybojovala olympiádu

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
Q&A: Zadinův výstup. Dědkova práce? Co Varaďa do Sparty a Hořava v Kladně?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvanáct let po památném pátém místě Lady Kozlíkové v časovce na olympiádě v Aténách se na olympijských hrách představí na silnici další česká cyklistka. Obojživelnice Martina Sáblíková vybojovala na MS v americkém Richmondu 12. příčku v jízdě proti chronometru a získala pro Česko místo do olympijského závodu příští rok v Riu. To si také sama obsadí.



„Jsem strašně šťastná, že to vyšlo, ale byly to šílené nervy. Jsem plná emocí a mám obrovskou radost. I kvůli všem lidem, kteří mi fandili,“ napsala Sáblíková na svůj facebookový profil.

Po trojí účasti na zimní olympiádě se stane (po Kateřině Neumannové a Kateřině Nash) teprve třetí českou ženou, která se představí na Hrách v zimě i v létě.

„Je to obrovský úspěch. Přála jsem Martině, aby na můj start v Aténách navázala a do Ria se kvalifikovala. Věřila jsem, že se jí to podaří,“ radovala se i Kozlíková u televizoru ve svém Penzionu Lada, jemuž se po skončení kariéry věnuje.

V olympijské kvalifikaci rozhodovalo tzv. redukované pořadí, kdy se každé zemi počítala jen ta nejlepší závodnice. Protože před Sáblíkovou skončilo po dvou cyklistkách z Nizozemí, USA a Německa, tři soupeřky se české závodnici škrtly. Jistotu měla první desítka, Sáblíková se do ní vešla. Mistryní světa se stala Linda Villumsenová z Nového Zélandu.

Od prvních mezičasů se rychlobruslařská šampionka držela mezi nejrychlejšími cyklistkami, které se do té doby pustily na trať. Ve čtvrtině trati čtvrtá, v polovině časovky šestá, po třech čtvrtinách jízdy stejně tak.

Na ledě Sáblíková na dlouhých distancích zrychluje. A na kole? Svěřenkyně trenéra Petra Nováka sahala i po umístění na provizorním pódiu, cíl protnula s vyčerpanou grimasou v obličeji jako aktuálně čtvrtá žena průběžného pořadí.

„Technicky Martina jela dobře, bylo vidět, že i v zatáčkách je jistější, techniku a pohyb na trati měla zvládnutý hezky. Na tom zapracovala. Držela si svůj rytmus, který nasadila, v závěru nezvadla, měla dobře rozvržené síly. To je taky důležité a svědčí to o její vyzrálosti. Fyzicky na tom je dobře,“ chválila Kozlíková.

Na potvrzení olympijské kvalifikace bylo třeba čekat, protože nejlepší časovkářky na startu ještě čekaly. A hvězdy se začaly tlačit kupředu. Závodnice s německou, americkou nebo nizozemskou vlaječkou u jména nemusely českou uchazečku o Rio zajímat, ale třeba Ruska Taťána Antošinovová ji předčila o niterných 58 vteřin.

Bude to bolet, nebo nebude?

„Měla jsem hrozný strach, že to nedopadne. Když mě předjela ta Ruska o pár setin, říkala jsem si, že jestli tímhle přijdu o olympiádu, tak se snad zblázním. Naštěstí to bylo drama se šťastným koncem,“ oddechla si Sáblíková. Klíčové příčky udržela; na další soupeřku, která ji z desítky mohla vyřadit, najela přes 16 vteřin. A mohla začít slavit.

„Byla to možná nejtěžší časovka, jakou jsem v životě jela. Hlavní kvůli silnému větru, který se pořád točil. Vím, že jsem měla rezervy v zatáčkách, ale nejdůležitější je, že se podařilo vybojovat Rio. To je to nejdůležitější!“ zvolala do světa.

Časovka jednotlivců:Ženy (30 km):

1. Villumsenová (N. Zél.) 40:30, 2. Van der Breggenová (Niz.) -3, 3. Brennauerová (Něm.) -5, 4. Garfootová (Austr.) -9, 5. Armstrongová -21, 6. Stevensová (obě USA) -27, 7. Van Dijková (Niz.) -54, 8. Amjaljusiková (Běl.) -1:06, 9. Duycková (Belg.), 10. Worracková (Něm.) obě -1:19, ...12. Sáblíková (ČR) -1:22.

Junioři (30 km):

1. Appelt (Něm.) 37:45, 2. Costa -17, 3. McNulty (oba USA) -1:00, ...29. Otruba (ČR) -3:05. 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud