28. září 2015 • 09:09

Štybar tušil, že si Sagan jede pro vítězství: Zasloužil si ho!

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velká česká naděje na mistrovství světa v silniční cyklistice skončila tři kilometry před cílem. Nástup Zdeňka Štybara na stoupání po kostkách dokázala skupina pronásledovatelů zachytit a skvělého klasikáře týmu Etixx-Quick Step spolknout. Další šance už nepřišla. „Dal jsem do toho všechno, ale nevyšlo to tak, jak jsme chtěli,“ uznal v cíli jezdec, jemuž nakonec patřilo 43. místo. Pogratuloval Peteru Saganovi, který si podle něho duhový dres zasloužil.



Celý závod v Richmondu si široká česká sestava vedla více než zdatně, její dresy byly vidět. Ukázali se Jan Bárta i Roman Kreuziger, který „vyzkoušel“ pozornost pelotonu taháním na špici zhruba 40 km před cílem. V posledním ze šestnácti okruhů už zůstal v popředí sám Zdeněk Štybar. Jako svoji chvíli k ataku si zvolil kopec s kostkami, celkově třetí stoupání od konce.

Zkušenosti z klasik ho k tomu přímo předurčovaly. Ne nadarmo byl brán za jednoho z favoritů.

S Němcem Johnem Degenkolbem a Belgičanem Gregem Van Avermaetem za zády vypálil Štybar nahoru, po kostkách se drápal na prvním místě.

„Zůstal jsem sám z našeho týmu, tak jsem chtěl vyrazit. Říkal jsem si, OK, jestli se může skupina trochu roztrhat a je šance udělat si náskok, je to tady. Pak může být snadnější něco zkusit ještě ve finiši,“ popsal svoji strategii lídr české reprezentace. Skupina ho však ještě na konci kopce dostihla. „Pak už nebyla ani jedna další šance něco udělat. Měli jsme velice dobrý a motivovaný tým, bohužel to nezafungovalo tak, jak jsme chtěli, tak to je,“ nevymlouval se na nic.

K další šanci se Štybar nedostal i díky tomu, že hned na dalším stoupání zaútočil Slovák Peter Sagan, pozdější mistr světa. A ten už nikoho k sobě nepustil.

„Následovalo to hned po mém pokusu. Po něm jsem se propadl o několik pozic dozadu, Sagan nasadil tempo a to už jsem byl trochu moc vzadu,“ řekl Štybar. Když viděl, co se na špici Saganovou zásluhou odehrává a jak se mění karty, začínal tušit, že Slovákův manévr by mohl být vítězný. „Bylo vidět, že všichni jsou za ním. Cítil jsem, že bude opravdu hodně těžké se na něho dotáhnout. Udělal jedinou možnou věc, kterou mohl,“ popsal rozhodující okamžiky závodu český cyklista.

Saganovo vítězství považuje za zasloužené. Jezdci, s nímž absolvoval i společnou tiskovou konferenci před závodem, kterou pořádaly český a slovenský svaz dohromady, titul mistra světa i přál. „Teď je jeho bilance kompletní. Formu si Peter naladil právě pro tenhle závod a byl velmi silný,“ dodal.

Nejlepším českým závodníkem v Richmondu tak byl nakonec Karel Hník na 41. místě. To bylo hodně nečekané umístění původního domestika.

„Já to neberu jako nejlepší český výsledek. Vše jsme vsadili na Štrybara, bohužel to nevyšlo,“ řekl jasně Hník v rozhovoru pro web Českého svazu cyklistiky. „V konci mi již chyběly síly, bojoval jsem co to šlo, ale pak jsem odcouval a poslední dva kilometry jsem tam nebyl a to byla škoda. Závěr byl na morálku a hodně mě mrzí, že jsem tam nevydržel a Štybymu více nepomohl. Se svým výkonem jsem ale jinak spokojen, byl to hlavně hodně poziční závod, jelo se hned od startu a peloton byl pořád natažený,“ řekl Hník.

Slovensko v centru pozornosti. Cyklista Peter Sagan vybojoval na MS zlatou medaili.
Slovensko v centru pozornosti. Cyklista Peter Sagan vybojoval na MS zlatou medaili.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud