15. října 2015 • 10:32

Armstrongův příběh jde do kin. Herec kvůli němu dopoval

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě bezmála pět roků po ukončení jeho kariéry se americké úřady domáhají nahlédnutí do starých lékařských záznamů Lance Armstronga a pokoušejí se zjistit, jestli už v 90. letech minulého století ve spolupráci s lékaři vědomě nedopoval. Ministerstvo spravedlnosti ho žaluje za údajné podvody se sponzorskými penězi.



Zájem o někdejší obří ikonu nejen cyklistiky, ale celkově světového sportu nebere konce, a tento jev nejspíš znovu oživí i film o Armstrongově příběhu, který pod názvem The Program: Pád legendy vstupuje právě dnes nejen do českých, ale i dalších evropských kin.

Zabývá se kariérou slavného Texasana, jeho vztahem s dopingovými zvěstmi opředeným doktorem Michelem Ferrarim a snahou zmapovat podvádění, k němuž se Armstrong po skončení kariéry přiznal.

„Film ukazuje pravdu, jaká byla. Jsou tam scény, po nichž si říkáte: Můj bože, tohle je kriminálník, ale ze všeho vyvázl, protože nikdo nechtěl slyšet, jak to bylo doopravdy,“ prohlásila po předpremiéře Betsy Andreuová, manželka bývalého jezdce Armstrongova týmu Frankieho Andreua, jejíž role v odhalení sesazeného vítěze Tour de France byla značná.

Andreuová měla být v roce 1996 společně s Armstrongem v ordinaci, když cyklista při podstupování léčení rakoviny varlat údajně doktorům dopování potvrdil.

„Obavu jsem měla o to, jak Ben Foster (představitel hlavní role) zvládne Lancův texaský dialekt. Trefil ho v pohodě,“ podotkla. Předlohou filmu byl knižní bestseller Davida Walshe, novináře Sunday Times, který se ještě během Armstrongovy sportovní dráhy pustil do pátrání po pravdě.

Doping vážně funguje, přiznal herec

Foster po prvním uvedení filmu na filmovém festivalu v kanadském Torontu přiznal, že aby se do role dokázal vžít, vedle tréninku na kole rovněž pod dohledem lékařů dopoval. „Zkusil jsem doping a můžu vám říct, že funguje,“ řekl. Odmítl přitom spekulovat o tom, zda Armstrong díky dopingu vítězil. „Dostával ho do formy, ale nejen jeho. Byl součástí kultury. I s dopingem musel být především lepší než ostatní,“ dodal herec.

Michele Ferrari se prostřednictvím právníků pokoušel promítání filmu v Itálii zakázat a hrozil žalobami, pokud se snímek do kin dostane. Argumentoval újmou na profesní cti, vzhledem k tomu, že herec v jeho roli píchá herci v Armstrongově roli injekce a aplikuje mu EPO.

Mezi filmovými kritiky vzbudil The Program: Pád legendy rozporuplné reakce, nepřináší podle nich k tématu žádný nový pohled. Stejně tak se dá očekávat nejednoznačné přijetí mezi sportovními fanoušky.

„Osobně nevím, co bych k tomu filmu řekl. Nezajímám se o něj. O Armstrongovi toho bylo napsáno už hodně, nemá cenu se k tomu zase vracet,“ uvedl včera bývalý profesionální závodník Pavel Padrnos, dříve jeden z dvorních Armstrongových domestiků během největších triumfů na Tour de France. „Lance pro mě zůstane šampionem. I přesto, co se teď děje, na něho názor nezměním,“ ujistil již dřív.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud