17. listopadu 2015 • 09:50

TEROR i na Tour de France? Jsme snadný terč, obává se cyklista

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen k příštímu mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2016 se upíná pozornost těch, kteří se obávají pokračování teroru ve Francii. Nebezpečí je skloňovaným slovem rovněž v cyklistickém pelotonu před dalším ročníkem slavné Tour de France, která na severu země začne příští rok v červenci týden před vyvrcholením fotbalového Eura a skončí po jednadvaceti dnech v Paříži. Už letos přitom policisté museli odvracet nebezpečí.



Dvacet tisíc policistů nasadila letos v létě Francie na hlídání Tour de France, jednoho ze svých sportovních klenotů. Potíže se jí podařilo eliminovat až na incident v den dojezdu v centru Paříže, kde ráno musela ozbrojená hlídka střelbou pronásledovat auto, které se snažilo prorazit bariéry nedaleko cíle.

„Stal se menší incident, kdy řidič odmítl uposlechnout výzvy k zastavení, proto jsme vůz pronásledovali,“ zaznělo tehdy v prohlášení. Policie odmítla souvislost s terorismem, po posádce auta nicméně (neúspěšně) pátrala.

Ale co za rok? V momentální atmosféře strachu, která Francii obepíná, není těžké představit si hrozbu terorismu i v blízkosti cyklistického závodu.

Snadný terč

„Hodně jezdců o tom uvažuje. Projíždíme mezi velkým množstvím lidí, shromážděných podél silnic, což nás činí snadným terčem pro potenciální útok. Sečtěte si význam Tour, miliony diváků po celém světě a blízkost kohokoliv směrem k pelotonu, a máte z nás velmi zranitelný cíl,“ obává se Michael Rogers, závodící za Tinkoff-Saxo. Nebezpečí si prý uvědomoval ještě v době před pátečním vražděním v Paříži.

Charakter závodu takové obavě nahrává. Tři týdny peloton projíždí celou zemí a nikde nejsou fanoušci pod kontrolou. Ani být nemohou. Silnice jsou volně přístupné z mnoha stran.

„Nedokážeme si ani představit náklady, které by musely padnout na to, kdyby se měly stavět bariéry kolem celých etap o délce stovek kilometrů. Nevidím to jako realizovatelné,“ podotkl zkušený Australan.

Vyděšení diváci seběhli po bombových útocích u stadionu z tribun na hřiště
Vyděšení diváci seběhli po bombových útocích u stadionu z tribun na hřiště

Zničená cyklistika

Nebezpečí podle policie hrozilo cyklistům letos na jaře i v Německu, kde z bezpečnostních důvodů zrušili tradiční prvomájový závod. Rozhodli tak poté, co zadrželi podezřelého muže při důkladné obhlídce trati a v jeho domě následně zajistili velké množství výbušnin a pušky.

Rogers se obává, že uskutečnění atentátu na Tour de France by mělo nedozírné následky.

„Uvidíme. Je potřeba jít krok po kroku a uvědomit si rizika. Naprosto by to (terorismus) zničilo cyklistiku,“ řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud