31. ledna 2016 • 12:19

Velký úspěch. Ťoupalík vyjel na MS cyklokrosařů do 23 let stříbro

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Adam Ťoupalík získal na mistrovství světa cyklokrosařů v belgickém Heusden-Zolderu stříbro v závodě do 23 let. Český jezdec omylem slavil už v předposledním kole, kdy vjel do cíle první, v závěrečném spurtu nakonec nestačil na domácího favorita Eliho Iserbyta. Pro bronz si dojel další Belgičan Quinten Hermans. Devatenáctiletý Ťoupalík tak navázal na druhou příčku Nikoly Noskové ze sobotního závodu žen stejné věkové kategorie.



Na trati postavené na závodním okruhu, kde se v minulosti proháněly formule, dosáhl na největší úspěch dosavadní kariéry. "Jsem strašně rád, že mi to vyšlo. Že se mi konečně jelo dobře a neměl jsem nějaký problém. Celou sezonu je lepší zapomenout, od začátku jsem se trápil, měl bakterii v krvi, byl přetrénovaný, do toho technické problémy. Ale dnešek, kdy všechno klapalo, to docela vylepšil," řekl novinářům Ťoupalík.

Do závodu si prý hodně věřil. "Protože v prosinci jsem tady dojel třetí a to jsem nebyl v takové formě jako před MS. Poslední měsíc jsem makal jenom kvůli tomuhle dni," prohlásil.

Po nepříliš vydařeném úvodu se pohyboval na hraně první desítky, ale prokousával si postupně cestu dopředu. Ve čtvrtém kole mu napomohl pád do té doby vedoucího Nizozemce Siebena Wouterse, který zpomalil čelo závodu a český jezdec se dotáhl k vedoucí skupině. Navíc se zdálo, že si velmi dobře rozložil síly.

"Samotný start se docela povedl, ale v první zatáčce se to tak zavřelo, že jsem jezdil kolem 14. místa. Pak jsem se probojoval na desáté, hodně závodníků se tam tlačilo dopředu a říkal jsem si, že závod bude ještě dlouhý. Každý začal dělat chyby, já se snažil tam, kde se dalo předjíždět, dostat co nejvíce dopředu. A když jsem se dostal dopředu, tak jsem věděl, že ta šance tady je," popsal Ťoupalík.

A věřil i jeho tým. "Odjeli pak Hermans s Woutersem a šéfové týmu na mě křičeli 'pódium, pódium', že to je pořád možný. Pak jsem tam dojel a závod začínal zase znovu," připomněl český reprezentant.

V pátém okruhu byl Ťoupalík hodně aktivní a dokázal poodjet soupeřům, ale pak pro něho přišlo osudové zaváhání a šokující chvilka pro všechny diváky. V cílové rovince začal táborský rodák mohutně oslavovat s vírou, že ke tři roky starému světovému bronzu z kategorie juniorů přidal dnešní velké vítězství. Byl však na omylu.

Závodníky čekal ještě závěrečný okruh a Ťoupalíka z oslavné euforie neprobralo ani tradiční zvonění do posledního kola. Při jeho uvolněném dojezdu se kolem něho přehnala trojice soupeřů, český talent ztratil obrovskou porci drahocenných vteřin, přesto po prozření v sobě ještě našel chuť zabojovat.

A to se mu vyplatilo. S blížícím se závěrem závodu se opět ocitl ve vedení, když jediného Iserbyta nedokázal setřást. Ve spurtu zkusil Ťoupalík nastoupit, jenže Iserbyt útok zachytil a nakonec i triumfoval. Záplavu radosti vystřídalo u Ťoupalíka i přes velký úspěch zklamání.

Iserbyt naopak vylepšil loňské stříbro z Tábora mezi juniory. "Přitom jsem se dnes necítil vůbec dobře a byl jsem i nachlazený. Energii jsem začal cítit až dvě kola před koncem. Adam byl dnes hodně silný, ale věděl jsem, že ze sebe odevzdal hrozně moc v tom finiši, kdy předčasně slavil. A počkal jsem si do spurtu," řekl na tiskové konferenci Iserbyt.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Heusden-Zolderu (Belgie):
Muži do 23 let:
1. Iserbyt (Belg.) 51:18, 2. Ťoupalík (ČR) -1, 3. Hermans -5, 4. Aerts (oba Belg.) -11, 5. Russo (Fr.) -12, 6. Orts (Šp.) -15, ...30. Schubert -3:25, 47. Šírek (oba ČR) -6:02.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud