29. března 2016 • 04:30

Hrdinou až do konce! Tragická smrt cyklisty zachránila další tři životy

Autor: pan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Obrovská tragédie zasáhla v neděli celý sportovní svět. Během jednodenního cyklistického závodu Gent-Wevelgen zemřel belgický jezdec Antoine Demoitié. Jeho tragická smrt však už několik hodin poté zachránila životy dalším třem lidem. Rodina zesnulého cyklisty totiž darovala jezdcovy orgány.



Takové neštěstí cyklistický sport už dlouho nezažil. Pětadvacetiletý závodník Antoine Demoitié se zúčastnil teprve svého druhého závodu elitní kategorie WorldTour. Do jeho cíle se však nikdy nedostal.

Tragédie se udála zhruba na 140 kilometru z celkových 243. Jezdec stáje Wanty-Goupe Gobert se po smolné kolizi ocitl spolu s dalšími na zemi. V momentě, kdy se však otřesený ze svého pádu zvedal, srazila ho okolo projíždějící motorka.

Mladý cyklista byl okamžitě letecky transportován do nemocnice v Lutychu, kde i přes maximální péči lékařů těžkým zraněním hlavy podlehl. Týmový kolega zemřelého cyklisty Gaëtan Bille uvedl, že rodina zesnulého cyklisty darovala Demoitiého orgány. "Už zachránil tři další životy. Hrdinou až do konce," napsal Bille v kondolenci.

Nebyla to přitom zdaleka první kolize, která se mezi jezdci a doprovodem přihodila. Již v minulosti se vyskytlo několik případů, kdy cyklista po srážce s vozem či motorkou utrpěl zranění.

VIDEO: Kolizí s doprovodnými vozidly byla již celá řada



Nebezpečnost doprovodných vozidel například zažil na vlastní kůži i vítěz nedělního závodu a mistr světa Peter Sagan, kterého srazila motorka během zářijové Vuelty. Až do nedělního dne však žádná nehoda neměla tak tragický konec.

Do vyšetření celé události se chce zapojit  i Mezinárodní cyklistická unie (UCI). "Budeme spolupracovat se všemi úřady, abychom zjistili okolnosti této tragédie," prohlásil šéf UCI Brian Cookson. "Musíme dostat motorky během závodů pod kontrolu," vyzval dnes například na twitteru hvězdný španělský cyklista Alberto Contador.

Rodina zesnulého cyklisty darovala jeho orgány k transplantaci
Rodina zesnulého cyklisty darovala jeho orgány k transplantaci

"Je hrozné slyšet takovou zprávu. Antoine Demootié byl tak mladý závodník. Je to šílená tragédie. Moje myšlenky jsou s jeho nejbližšími," uvedla na Twitteru cyklistická legenda Jens Voigt.

V podobném duchu se vyjádřily i další velké postavy světové cyklistiky jako Chris Froome Mark Cavendish a další.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud