19. dubna 2016 • 10:34

Miliony kolem Sagana! Do Česka může přijet jako nejbohatší cyklista světa

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký showman Peter Sagan může na konci dubna dorazit do České republiky nejen jako aktuální mistr světa, ale i jako budoucí nejbohatší cyklista světa. Pokud některý z týmů kývne na jeho podmínky, přesahující plat 150 milionů ročně, stane se rodák ze Žiliny nejlépe placeným závodníkem v pelotonu. Dohoda může být na stole v období kolem Gira d'Italia a Tour de France. Na českém území by měl Sagan závodit na horském kole 30. dubna (pravděpodobně v Teplicích) a Giro startuje jen o týden později.



Ještě pár týdnů a Peter Sagan se může stát kolegou českých hvězd Zdeňka Štybara a Petra Vakoče. Jejich tým Etixx-Quick Step je mezi těmi, jejichž jména jsou skloňována jako budoucí Saganův zaměstnavatel.

Zájem na přestupu má údajně i výrobce kol Specialized, na kterých jak Sagan, tak Etixx-Quick Step jezdí. Že tahla karta platí se ukazuje už při Saganově krátkém návratu k závodění na horských kolech, naplánovaném na tento víkend do Rakouska a příští sobotu do Teplic, což je taky ve spolupráci se značkou Specialized.

Na silnici půjde ale hlavně o to, kdo hvězdnému Slovákovi splní jeho finanční nároky. A to už tak jasné nebude.

„Žádá velké číslo. Nemůžu potvrdit jeho výši,“ řekl Luca Guercilena, manažer týmu Trek-Segafredo, v rozhovoru pro VeloNews. Otázán na to, jestli je částka ve výši šesti milionů euro, odpověděl věcně: „Víceméně tak to je.“

Se šesti miliony eur (zhruba 162 milionů korun) by se Sagan stal nejlépe placeným cyklistou pro rok 2017. Chris Froome ve Sky bere podle cyklistických zdrojů 135 milionů a například sprinterské eso Mark Cavendish pobírá „pouze“ 54 milionů korun.

Šest milionů eur je vpravdě vysokohorská suma. V týmu Tinkoff má Sagan od začátku loňského roku čtyři miliony.

Peloton Saganovi nahrává

„A už ty čtyři činí dvacet procent mého rozpočtu. Což ještě ani nezahrnuje navýšení, které si řekne on,“ chmuří se Patrick Lefevere, generální manažer Etixx-Quick Step.

Pohyb v pelotonu nicméně nahrává Saganovi. Trek-Segafredo bude hledat náhradu za nejspíš končícího Fabiana Cancellaru, v Lefeverově stáji se chýlí ke konci kariéra Toma Boonena, BMC předpokládá odchod Phillipa Gilberta. Nové hvězdy mohou nastupovat na jejich místa.

K mání by měli být Geraint Thomas (Sky), Greg Van Avermaet (BMC Racing), Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo), John Degenkolb (Giant-Alpecin), nebo Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), borci schopni zastat na trati podobnou práci jako Sagan.

Ani jeden z nich ale nepřináší to navíc co slovenský mistr světa. Jeho jízdy po zadním kole, skvělá technika jízdy a ochota dělat show i mimo trať dělají ze Sagana výjimečné zboží.

„Jeho image je velmi silná, to mu na trhu pomůže. Specialista na Grand Tour závodí jeden měsíc, Sagan je ale vidět na jaře na klasikách a pak na Grand Tour taky. Může tam vyhrávat etapy, vézt zelený dres. V etapách na sebe často upozorňuje. Je logické, že si říká o vysokou smlouvu,“ připomíná Luca Guercilena. „Výplata bude vysoká, ale Sagan umí udělat kterýkoliv tým šťastným,“ soudí.

Ostře sledovaný jezdec připouští, že změna dresu je pravděpodobná, přestože mu v týmu Tinkoff běží kontrakt až do konce roku 2017. Majitel týmu Oleg Ťinkov ale cyklistiku opouští, a pokud nenalezne nového mecenáše, zavírá krám. Na začátku léta chce mít Sagan jasno.

Zatím se v terénu chystá na horském kole. Jako bývalý juniorský mistr světa v cross country si to patřičně užívá.

„Po mých jarních úspěších si můžu dovolit malé odreagování na horském kole. Jsem zvědavý, jaké jsou moje technické zručnosti a výkonnost v této disciplíně poté, co jsem ji před několika lety opustil. Jsem vděčný týmu a sponzorům za pomoc při uskutečnění této příležitosti. Budu si to užívat!“ vzkázal na svém facebookovém profilu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud