Jiří Punčochář
7. května 2016 • 04:00

Sen o startu slavného Gira d’Italia v Česku trvá. Vyjde to za tři roky?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Davy fascinovaných fanoušků, města oděná do charakteristické růžové barvy, cyklistické hvězdy v akci. Takovou kulisu má cyklistické Giro d’Italia nejen na Apeninském poloostrově, kde je doma, ale i v zahraničí, odkud nyní již pravidelně startuje a odstartovalo i včera. Po Belgii, Dánsku a dalších zemích, naposled letos Nizozemsku, by se rádi role hostitele prvních etap rádi ujali i Češi. Dokonce existoval plán, jak slavné Giro přivábit pro příští rok. Ten sice padl, sen ale trvá.



První etapa formou časovky v Praze, druhá vedená z hlavního města do středu Moravy a třetí z Brna přes pálavské vrchy a Lednicko-valtický areál až na Slovensko do Bratislavy. Jak by se vám líbil takový začátek Gira d’Italia?

Pokud ano, pak vězte, že třeba se jednou dočkáte. Zájem o to, aby první ze tří každoročních závodů Grand Tour začal v Česku, tady je.

Start cyklistického Gira d'Ialia je velká událost
Start cyklistického Gira d'Ialia je velká událost

Respektive byl. Skupina kolem Václava Klause mladšího, syna bývalého českého prezidenta, jednala s ředitelem Gira o startu v roce 2017. Tuto aktivitu sice oficiálně ukončila, protože nenašla dostatečnou politickou a ekonomickou podporu, své vize se ale zcela nevzdala.

„Věc považujeme do budoucna za reálnou, jak ukázala odezva projektu na všemožných úrovních, i bezprostřední podpora sportovní veřejnosti. České a Slovenské republice by start této světové události slušel,“ sdělil Václav Klaus. Na dotaz, zda nyní uvažuje o dalších jednáních, odpověděl: „Pro rok 2018 ne, to je již pozdě. Pro rok 2019 – uvidíme.“

Potřebnou jistotu, že by akci utáhla, organizační skupina nakonec skutečně vzdor aktivity Italsko-české obchodní a průmyslové komory a dalších subjektů nezískala. Grande Partenza, tedy slavnostní start Gira, vyjde na částku v řádech milionů eur. Vize pak ztroskotala i na chladném přístupu z hlavního města, kde se jednání nepodařila nastartovat. Bez metropole se nepodařilo udržet ani zájem italské strany. 

VÍCE ČTĚTE V SOBOTNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT

Elektronickou verzi si můžete pořídit ZDE

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud