10. května 2016 • 10:11

Na Giru málem došlo na pěsti! Cyklista si svůj pád šel vyřídit ručně

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Sparta - Baník: Haraslín nádhernou ranou překonal Markoviče, 4:1!
Sparta - Baník: Drama na Letné! Ewertonův průnik zužitkoval Kubala, 4:3!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Cyklistické Giro d'Italia se teprve pořádně rozbíhá, když se po dni volna a přesunu 2200 kilometrů z Nizozemska na jih Itálie dostává na Apeninský poloostrov, ale mezi jezdci už klíčí nervozita. Prezentuje ji hlavně francouzský tým FDJ, jehož závodník Alexandre Geniez se málem porval v cíli 3. etapy a další si na hotelu vzali na mušku italského borce Mattea Tosatta, po němž pokřikovali a nadávali mu.



Alexandre Geniez je devátým mužem loňského Gira a jednou z velkých nadějí francouzské cyklistiky na umístění v první desítce, potenciálně lepší. Do závodu nastoupil pořádně motivovaný. Po pádu v posledních patnácti kilometrech nedělní třetí etapy ale ztratil 1:37 minut na vítěze, celkově je za vedoucím Marcelem Kittelem už o více než dvě minuty a frustrace šla okamžitě ven.

Geniez v cíli napadl krajana Huberta Duponta, škubal mu za dres pod krkem a zblízka mu cosi vysvětloval. Dupont (tým AG2R La Mondiale) se nedal, ale vypadal pořádně překvapeně.

Ani jeden z jezdců se k příčině roztržky nevyjádřil. Geniez za ni během volného dne vyfasoval pokutu 200 švýcarských franků. Odtrhnout od Duponta ho musel až muž jedoucí v pelotonu na doprovodné motorce.

Pravděpodobnou příčinou může být Geniezův dojem, že za pád mohl Dupont. Opora týmu FDJ musela na rentgen, který vyloučil zlomeniny, ale ukázal potřebu další léčby. Jeho šance na dobré celkové umístění tím utrpěly. Francouz nicméně na startu první „italské“ etapy dnes bude.

Bezostyšný podvod?

Není to první rozmíška, do které se tým FDJ dostal. O další se postarali nejmenovaní závodníci, kteří se obořili na Mattea Tosatta z Tinkoffu na hotelu. Tossatto se totiž rozhodl vypovídat italské federaci o tom, že viděl Arnauda Demara z FDJ podvádět během klasiky Milán-San Remo. Demare ji vyhrál, někteří soupeři ho ale údajně viděli držet se doprovodného vozidla a získat tak zakázanou výhodu.

„Demare byl někde vzadu, a pak na Cipressu (slavné stoupání) vyjel dvakrát rychleji. Neviděl jsem přesně, jestli se držel okna nebo podávané lahve z okýnka. Samozřejmě si ve sprintu v cíli vedl znamenitě, ale nikdy by se k němu nedostal, kdyby se nenechal vyvézt. Ještě jsem neviděl udělat to někoho tak bezostyšně,“ zlobil se Tossatto.

Rozmíšku dvou cyklistů na Giru musel ukončit až řidič doprovodného motocyklu
Rozmíšku dvou cyklistů na Giru musel ukončit až řidič doprovodného motocyklu

Jeho slova potvrdil další z italských závodníků Eros Capecchi z Astany. „Byl jsem za Demarem a mám to jasně před očima. Držel se za něco na pravé části auta. Byl jsem znechucený.“

Žádný televizní záběr údajný Demarův prohřešek neukázal. Francouzi jsou pořádně namíchnutí, nadávají Tossattovi za falešný nacionalismus a závist.

Vedení FDJ se odmítlo vyjádřit, chce se soustředit na Giro.

„Nemám žádný zájem dál aféru rozmazávat. Jen jsem odpověděl vyšetřovatelům, na co se ptali. Odepsal jsem na několik mailů a zopakoval jsem, co jsem viděl. Není v tom nic osobního. Demare je rozhodně skvělým jezdcem,“ pravil i Tossatto.

Autobus jeho týmu Tinkoff parkoval během nizozemských etap Gira přímo proti autobusu FDJ a podle novinářů na místě bylo mezi oběma výpravami cítit napětí. Nehledě na slovní napadení na hotelu. „Já se ale nemám za co stydět,“ stojí si za svým Tossatto.

Skandální odhalení! Cyklisté měli motory v kolech i na slavné klasice - čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud