10. května 2016 • 17:35

Čtvrtou etapu Gira ovládl domácí Ulissi, do růžového dresu se vrátil Dumoulin

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

 Domácí cyklista Diego Ulissi ovládl po dni volna a přesunu pelotonu Gira d'Italia zpět na italskou půdu 4. etapu. V závěru 200 kilometrů dlouhé trasy z Catanzara do Praia a Mare porazil Toma Dumoulina o pět vteřin, nizozemský jezdec se nicméně vrátil do růžového dresu lídra.



Vítěz úvodní časovky v nizozemském Apeldoornu Dumoulin vystřídal v čele průběžného pořadí německého spurtéra Marcela Kittela, který vyhrál předchozí dvě etapy.

Dnes ale osmnáctiprocentní stoupání zhruba 10 kilometrů před cílem sprinterům nenahrávalo, místo toho zaútočil Ulissi a mírný náskok uhájil až do cíle.

Kittel dojel s mankem přes osm minut na špici pelotonu a ztráta trikotu lídra ho mrzela o to více, že kdyby vydržel ještě jeden den, mohl v něm oslavit středeční 28. narozeniny.

"Ale zvlněný terén a tempo mi to neumožnily. Byl to pro mě strašně těžký den," přiznal německý cyklista. "I tak je fajn, že jsem v něm alespoň jeden den po Itálii jel. Cítím se teď tak trochu i Italem," usmál se. Zůstal mu alespoň červený dres za bodovací soutěž.

Ulissi se radoval z etapového vavřínu na Giru popáté. "Vítězství přišlo po neskutečné práci celého týmu," děkoval kolegům z Lampre. "Neskutečný byl na konci Valerio Conti. Do stoupání jsem dal všechno a bál se, že při sjezdu mě chytí, ale když jsem se deset metrů před cílem otočil, byl to neskutečný pocit," radoval se.

V první desítce o šest sekund za vítězem dnes dojeli i hlavní favorité Gira. Čtvrtý skončil Španěl Alejandro Valverde, šestý byl šampion z roku 2013 Vincenzo Nibali. Středeční etapa do Beneventa je rovněž zvlněná a měří 233 km.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 4. etapa (Catanzaro - Praia a Mare, 200 km):

1. Ulissi (It./Lampre) 4:46:51,
2. Dumoulin (Niz./Giant),
3. Kruijswijk (Niz./LottoNL) oba -5,
4. Valverde (Šp./Movistar),
5. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step),
6. Nibali (It./Astana),
7. Zakarin (Rus./Kaťuša),
8. Busato (It./Wilier Triestina),
9. Chaves (Kol./Orica),
10. Roche (Ir./Sky) všichni -6.

Průběžné pořadí:

1. Dumoulin 14:00:09,
2. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step),
3. Ulissi oba -20,
4. Kruijswijk,
5. Preidler (Rak./Giant) oba -24,
6. Nibali -26,
7. Valverde -31,
8. Fuglsang (Dán./Astana) -35,
9. Roche,
10. Chaves oba -37.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud