13. května 2016 • 09:57

Prokoučovali jste mi etapu, stěžuje si Nibali. Favorit Gira v horách ztratil

Autor: jip
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V prvních etapách se logicky šetřil, na rovinách neměl co dokazovat. První ostrá zkouška pro Vincenza Nibaliho na cyklistickém Giru d’Italia měla přijít ve čtvrteční první horské etapě. „Ta naznačí, jak na tom kdo jsme,“ těšil se vysoce favorizovaný Ital. Z cíle odcházel naštvaný, se ztrátou desítek vteřin jako spráskaný pes. A stěžoval si: „Dali mi špatnou taktiku.“



První týden Gira d’Italia je minulostí a Vincenzo Nibali ze stáje Astana, toužící na domácí půdě po vítězství, není v ideálním rozpoložení. Může na to čtvrteční fiasko v Roccarasu, cílovém městě první horské etapy letošního itineráře.

Že ji vyhrál Tim Wellens, to Nibaliho trápit nemusí. Wellens má v celkém pořadí velkou ztrátu, neohrozí ho. Bravurní jízdou a přesně načasovaným útokem ve výstupu do cíle ho však porazil i Tom Dumoulin, vedoucí muž celého Gira.

Tam, kde se naopak Nibali, přezdívaný Žralok, chystal vycenit zuby.

A to už je problém.

Místo zisku Nibali na Dumoulina ztratil dalších 21 vteřin, celkově mu na lídra závodu chybí 47 a je na devátém místě.

Ztrátu zvýraznil hodně nepovedený moment zhruba čtyři kilometry před cílem. Dumoulina se napřed pokusil nasazením ostrého tempa „vycukat“ Jakob Fuglsang z Astany, Nizozemec se ale nenechal rozhodit. A tak nastoupil samotný Nibali. Na pokyn z týmového auta, který dostal do sluchátka.

„A to byla špatná taktika, kromě Fuglsangova útoku. Ten jsme tak chtěli,“ mračil se Nibali. „Možná jsem příliš moc důvěřoval tomu, co jsem slyšel ve sluchátku. Vyrazil jsem ve špatný čas. V protivětru bylo načasování špatné. Zaplatil jsem za to. Řekli mi, že jestli se cítím dobře, ať jdu na to, a já šel. Příště si raději počkám,“ krčil rameny Ital a ukazoval prstem do týmového autobusu, kde seděli šéfové Astany. „Jestli se tenhle přehmat bude probírat večer na poradě? Zeptejte se jich. Já jsem tu taktiku nevymyslel.“

Důsledek samozřejmě není ještě zničující, Giro je teprve ve své třetině a nejnáročnější výzvy v Dolomitech teprve čekají. Dumoulin nicméně výhodu získal. Dá se čekat, že nejméně další tři dny pojede v růžovém trikotu vedoucího závodníka. Páteční a sobotní etapa jsou hlavně pro sprintery a v neděli se jede 40,5 kilometrů dlouhá časovka, což je jeho největší zbraň.

S bravurní časovkou a zlepšeným výkonem v kopcích už vloni na podzim málem vyhrál Vueltu. Tehdy byl jeho výkon šokem. Tentokrát na Giru už se čekalo, co předvede.

A on předvádí.

„Upřímně nás docela překvapil. V kopci nevypadal, že by na tom byl tak dobře. Zjevně se ale jenom dobře maskoval. Nebyl jsem to jen já, kdo za to zaplatil. Známe Dumoulina, musíme se mít napozoru. Máme vedle sebe velmi nebezpečného soupeře,“ uznal Nibali. „Je potřeba zůstat v klidu. Tohle je dlouhé Giro. Budeme vyčkávat,“ řekl.

Vyčkávat, ale i změnit přístup. Další facka, podobná té čtvrteční, už by bolela mnohem víc.

Zkratu Astany si všimli i soupeři.

„To, co předvedl Nibali, bylo… řekněme stupidní,“ podotkl Joe Dombrowski, domestik týmu Cannondale. „Nechápu, proč útočí do protivětru. Viděli jste, že vyhořel. Myslím si, že my jsme to zvládli daleko lépe,“ zvedl Američan.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud