19. května 2016 • 18:20

Dvanáctou etapu Gira ovládl Greipel, poté hned ze závodu odstoupil

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německý cyklista André Greipel si v dnešní 12. etapě Gira d'Italia dojel pro třetí vítězství a bezprostředně po svém 20. triumfu na Grand Tours ze závodu odstoupil. Vedení v průběžném pořadí bez problémů udržel Bob Jungels z Lucemburska.



"Nejsem rád, že opouštím Giro v červeném trikotu (pro vedoucího jezdce bodovací soutěže). Ale už před závodem jsme naplánovali, že po dvanácté etapě skončím," citovala agentura AP Greipela, který se 20. triumfem v závodech Grand Tour vyrovnal slavnému krajanovi Eriku Zabelovi.

Greipel vytěžil z dobré práce svého týmu Lotto-Soudal, který ovládl posledních 15 km a připravil mu ideální pozici pro závěrečný sprint. Jako jediný s ním dokázal na posledních metrech držet krok mladý Australan Caleb Ewan, ale o generaci starší Greipel si první pozici zkušeně pohlídal.

"Byla to od týmu opravdu skvělá práce," řekl Greipel, kterého do poslední zatáčky vyvezl Jürgen Roelandts. "Domluvili jsme se, že tam vjede jako první a nechá mi trochu místa, abych mohl za ním nabrat rychlost. Vyšlo to výborně," prohlásil německý jezdec.

Etapu poznamenal hustý déšť, kvůli kterému vedení závodu změnilo finiš v úzkých uličkách Bibione. Do průběžného pořadí se započítávaly časy po prvním ze dvou osmikilometrových okruhů, aby jezdci usilující o celkové prvenství uvolnili v samotném závěru místo spurtérům.

V pátek na peloton čekají první velké kopce a v sobotu je na programu královská 210 km dlouhá etapa v Dolomitech s šesti vrchařskými prémiemi.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 12. etapa (Noale - Bibione, 168 km):
1. Greipel (Něm./Lotto) 4:16:00, 2. Ewan (Austr./Orica), 3. Nizzolo (It./Trek-Segafredo), 4. Modolo (It./Lampre), 5. Porsev (Rus./Kaťuša), 6. Hofland (Niz./LottoNL), 7. Savickij (Rus./Gazprom), 8. Haussler (Austr./IAM), 9. Zabel (Něm./BMC), 10. Colbrelli (It./Bardiani).

Průběžné pořadí: 1. Jungels (Luc./Etixx-Quick-Step) 49:32:20, 2. Amador (Kost./Movistar) -24, 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. Kruijswijk (Niz./LottoNL) oba -1:07, 5. Nibali (It./Astana) -1:09, 6. Majka (Pol./Tinkoff) 2:01, 7. Zakarin (Rus./Kaťuša) -2:25, 8. Chaves (Kol./Orica) -2:43, 9. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) -2:45, 10. Ulissi (It./Lampre) -2:47.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud